Televisie Voorkeur

Komende zaterdag meert de stoomboot van Sinterklaas aan in de haven van Almere en vanaf vandaag doet Dieuwertje Blok in het Sinterklaasjournaal weer elke dag verslag van de verwikkelingen rond de aankomst en het verblijf van de goedheiligman in Nederland. Meteen na Sesamstraat op Ned.1, 17.40-17.50u. Hoofdpiet FOTO: Roel Jorna – naamsvermelding verplicht Sinterklaasjournaal 2008 zwarte piet Erik van Muiswinkel Jorna, Roel

actualiteiten

EénVandaag. Item over de zorgen om de pensioenen. Wat betekent het bijvoorbeeld als er enkele jaren niet geïndexeerd zou worden? Verder aandacht voor de Nederlandse mariniers die een missie uitvoeren in het grensgebied tussen Tsjaad en Darfur. En een gesprek met bankier Geert Noels over zijn boek Econoshock, waarin hij zes economische aardverschuivingen beschrijft die ons leven fundamenteel zullen veranderen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over het conflict in Oost-Congo, dat voor een belangrijk deel draait om de handel in coltan. Coltan is een gewilde grondstof die wordt gebruikt in mobiele telefoons. De strijd tussen de rebellen van Nkunda en het Congolese regeringsleger gaat o.m. over de vraag wie de mijnen waar coltan wordt gedolven, mag exploiteren. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met Janette Beuving van het College bescherming persoonsgegevens over de (on)veiligheid van het Elektronisch Patiëntendossier. Item over de extreemlinkse groep ‘De winterschilders’ en hun kladactie tegen agenten van de IND. En aandacht voor de discussie over de effectiviteit van ontwikkelingshulp. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafeldame Candy Dulfer ontvangen oud-redacteur van Querido Anthony Mertens, die een boek schreef over zijn leven na zijn herseninfarct. Schrijver en vriend J. Bernlef zit naast hem aan tafel. Verder te gast: Willem van Ekeren, die gedichten van de Amerikaan Charles Bukowski op muziek van Bach heeft gezet. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. In ieder geval te gast: Kees van Kooten n.a.v. zijn voorstelling De dag- en nachtegaal naar het sprookje van Hans Christian Andersen op muziek van de Nederlandse componist Theo Loevendie. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WijZijnDeGeschiedenis. Elfdelige serie waarin mensen getuigen van recente historische gebeurtenissen. Vandaag twee oud-militairen over de Unifil-missie in Zuid-Libanon begin jaren 80. De een maakte er de tijd van zijn leven mee, de ander is nog altijd in therapie om met zijn ervaringen in het reine te komen. En drummer Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) herinnert zich 5 sept. 1992, toen hij met duizend collega’s op pontons in de Maas stond te drummen. Ned.2, 19.25-19.55u.

De Consuminderman. Nieuw consumentenprogramma waarin Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen consumenten- en producentengedrag onder de loep nemen en in actie komen voor een groenere wereld. Afl.1: Sebastiaan probeert iedereen aan de deurklopper te krijgen, want voor een elektrische deurbel staat altijd een transformator aan, ook al belt er nooit iemand aan. Ned.3, 21.55-22.30u.

PREMtime. Prem reist naar de streek onder Brussel waar de Vlaamstalige bewoners vrezen dat hun dorpen geannexeerd zullen worden door Wallonië. Jalal Bouzamour praat met allochtonen in Brussel die niet begrijpen dat Vlamingen en Walen steeds verder van elkaar verwijderd raken, terwijl in heel Europa de grenzen juist vervagen. Ned.2, 23.50-0.20u.

documentaire

Profiel: Willem Oltmans (1925-2004). In de jaren vijftig kwam onafhankelijk journalist Willem Oltmans in conflict met de Nederlandse staat in de persoon van minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns. Aanleiding was het feit dat Oltmans in de kwestie Nieuw-Guinea de kant van president Soekarno van Indonesië koos. Oltmans werd in Nederland als een landverrader beschouwd en op allerlei manieren gepest en tegengewerkt. Veertig jaar lang voerde hij strijd tegen de staat om zijn gelijk te halen. In 2000 won hij een proces hierover en kreeg hij een schadevergoeding van acht miljoen gulden. Ned.2, 20.50-21.30u.

Oceans. Nieuwe Britse documentaireserie over wetenschappelijke expedities door vier marineonderzoekers naar de oceanen van de wereld. In afl.1 zijn ze in de Zee van Cortez voor de kust van Californië. Een ‘jonge’ zee van vijf miljoen jaar oud, waarin zo’n 900 soorten vissen leven, w.o. een variëteit aan walvissen en dolfijnen. BBC 2, 21.00-22.00u.

Palace Hotel. Zweedse documentaire over de 94-jarige hotelmanager Maja Nyblom. Ze runt al vele jaren het Palace Hotel in het Zweedse stadje Hultsfred. Sinds de dood van haar man, vijftien jaar geleden doet ze dat helemaal alleen. Het hotel is haar leven en zolang die ene gast uit Stockholm op wie ze verliefd is, nog zijn jaarlijkse vakantie bij haar komt doorbrengen, zal ze het hotel niet sluiten. Canvas, 23.10-0.10u.

VPRO’s Import: No more killing. Duitse documentaire van Wolfgang Bergmann over zogenoemde non lethal wapens. Dat zijn wapens die ontworpen zijn om de tegenstander slechts tijdelijk uit te schakelen: traangas, pepperspray, elektroshocks en tasers. Voorstanders zeggen dat het beter is dit soort wapens te gebruiken omdat ze niet kunnen doden. Tegenstanders menen dat met deze wapens het risico op escalatie groot is. Volgens hen is het beter om de sociale en politieke achtergrond van de conflicten op te lossen. Ned.2, 0.10-1.20u.

amusement

De schoonmaakdiva van Nederland. De poetsdiva’s Marja en Liny hadden eerder het programma Hoe schoon is jouw huis? en gaan nu op zoek naar iemand die nog beter kan schoonmaken dan zij. Eerste aflevering van een afvalrace. RTL 4, 21.30-22.25u.