Roddick niet meer in actie

Andy Roddick heeft zich teruggetrokken bij de Masters Cup in Shanghai. De Amerikaanse tennisser meldde zich vandaag kort voor aanvang van de wedstrijd tegen Roger Federer af wegens een enkelblessure. Roddick en Federer verloren beiden hun eerste wedstrijd in de ‘rode’ groep van het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers van de wereld. De Amerikaanse nummer zes van de wereld wordt in Shanghai vervangen door de Tsjech Radek Stepanek.

„Ik kan niet goed bewegen”, zei Roddick in reactie op zijn blessure, die hij gisteren opliep tijdens een trainingssessie. „Dat is noodzakelijk als ik tegen Federer een kans wil maken.” Volgens de Amerikaan is de blessure niet ernstig, maar zou hij tegen de nummer twee van de wereld slechts 40 procent van zijn normale kunnen kunnen spelen. „En dan riskeerde ik ook nog dat het erger wordt – dat is het mij niet waard.”

Zijn vervanger Stepanek kan zich nog plaatsen voor de halve finales, maar moet dan wel twee wedstrijden zien te winnen. Bovendien mag in dat geval niet meer dan een van de spelers in zijn groep eindigen met twee overwinningen achter zijn naam. Roddick had de Tsjech vanmorgen vroeg gebeld met de mededeling dat hij moest trainen alsof hij later die dag de baan op moest. „Want de kans is 50 procent dat ik speel.”

Novak Djokovic heeft zich bij de Masters Cup als eerste tennisser verzekerd van een plaats in de halve finales. De Serviër, als tweede geplaatst in Shanghai, won gisteren zijn tweede groepsduel van de Rus Nikolai Davidenko; 7-6, 0-6 en 7-5. Davidenko en de Argentijn Juan Martin del Potro strijden om de andere halvefinaleplaats. Jo-Wilfried Tsonga is na twee nederlagen uitgeschakeld.