Piramide onder 25 meter zand

De resten van de 4300 jaar oude piramide, de 118de in Egypte. Foto AP Archaeology workers dig at the site of a newly-discovered pyramid, the base of which is seen center-left, at Saqqara near Cairo, Egypt, Tuesday, Nov. 11, 2008. Egypt's antiquities chief Zahi Hawass announced the discovery of the new pyramid, dated about 4,300 years old and said to belong to Queen Sesheshet, the mother of King Teti, founder of the 6th Dynasty of Egypt's Old Kingdom. (AP Photo/Ben Curtis) Associated Press

Duizenden jaren lag de piramide verborgen onder 25 meter woestijnzand bij het Egyptische Sakkara. Maar nu zijn toch de resten teruggevonden: een vierkante basis van 22 bij 22 meter en vijf meter hoog. Oorspronkelijk was deze piramide waarschijnlijk 14 meter hoog, aldus archeologen in Egypte.

Waarschijnlijk gaat het om het grafmonument van koningin Sesheshet, de moeder van de stichter van de zesde dynastie, farao Teti ( ca. 2340 voor Chr.). Het ding is gevonden vlakbij Teti’s eigen grafmonument en die van zijn twee vrouwen. In die tijd in Egypte was het gebruikelijk dat een farao zijn moeder begroef vlakbij zijn eigen monument. Deze identificatie is pas definitief als het grafmonument wordt geopend en binnen inderdaad de naam van Sesheshet staat. De grote Egyptische piramides van Giza (zoals die van Cheops, 146 m hoog) zijn een paar honderd jaar ouder.

De kans dat er nog veel in het graf wordt gevonden is onwaarschijnlijk. Bovenin de piramide is nog altijd het gat te zien dat grafrovers hebben gehakt om de kostbaarheden te kunnen roven.

De zesde dynastie geldt als het begin van de neergang van het Oude Koninkrijk. Sesheshet speelde een belangrijke rol bij het aan de macht komen van haar zoon Teti.