Omniworld geen succesvolle club, wel populair

FC Omniworld 0 NAC Breda 1

Ruststand 0-0. 90. Amoah 0-1. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 2.900.

„Ik heb hier nog nooit hoeven wachten op een biertje”, klonk het gisteravond in Amsterdams accent door het supporterscafé van FC Omniworld. Het naar vorkheftrucks vernoemde stadion van de bijna drieënhalf seizoen jonge profclub uit Almere was voor het eerst uitverkocht. De paarsgeklede thuisploeg, die de laatste plaats bezet in de eerste divisie, bleek op het veld zelfs de meerdere van NAC Breda in de derde ronde van de KNVB-beker. Maar de medekoploper van de eredivisie verpestte in blessuretijd het feest in de Flevopolder.

FC Omniworld compenseert het gebrek aan verleden in het betaald voetbal vooral buiten de lijnen, zo bleek in de businessruimte achter een van de doelen. Oud-international en scout John Rep bezwoer er dat aanvoerder Sander Duits de top had gehaald als hij wat sneller was geweest. Oud-scheidsrechter Jan Keizer legde sponsors uit waarom juist bij de jongste Nederlandse profclub een ouderwetse bekersfeer heerst. En net toen voormalig Ajax-directeur Arie van Eijden zich installeerde voor de verlenging, scoorde NAC-spits Matthew Amoah op de valreep.

Trainer Robert Maaskant van NAC maakte de thuisploeg na afloop complimenten. „Ik ben hier als trainer met drie verschillende ploegen geweest en altijd was het een lastige wedstrijd tegen een goed voetballend elftal. Ze hebben natuurlijk baat bij het kunstgras, maar ik merk dat hier goed over voetbal wordt nagedacht. Het is mooi hier de ambiance van een vol stadion eens mee te maken.”

„We hadden het beste positiespel, speelden tactisch op eredivisieniveau en hebben ons niet ingegraven. Maar wij scoren niet en zij wel”, treurde trainer Peter Boeve van de thuisploeg, die zijn eredivisieambitie niet verbergt. De oud-Ajacied stelde dat zijn ploeg versterking nodig heeft. „Ik vind dat de club de trainer in de winterstop moet belonen met scorend vermogen. FC Omniworld moet zorgen dat het creatief bijkoopt en dat is niet gemakkelijk. We hebben spitsen op het oog gehad die niet wilden komen omdat ze bij amateurclubs meer konden verdienen.”

FC Omniworld, voortgekomen uit de naar Almere verhuisde Amsterdamse amateurclub De Zwarte Schapen, heeft met 2,2 miljoen euro een van de laagste begrotingen in het betaald voetbal. Maar de clubleiding rekent op de bevolkingsgroei van Almere en de aanwas van bedrijven in Flevoland. „Herkenbaarheid krijgen we niet in vijf jaar, maar in misschien wel twintig jaar”, zei voorzitter René ter Borgh. „FC Omniworld staat voor een nieuwe start, iedereen moet zijn wortels hier nog vinden. Vanavond is gebleken dat de saamhorigheid groot is. Ik denk niet dat elke ploeg op de laatste plaats een uitverkocht stadion had gehad bij een bekerwedstrijd.”

De flair en bravoure van Amsterdam en de nuchterheid en pioniersgeest van de provincie moeten volgens Ter Borgh de basis zijn van FC Omniworld. „We willen niet alleen publiek en sponsors uit Almere, maar ook uit Lelystad en Emmeloord. SC Heerenveen is een goed voorbeeld van hoe een club op gemoedelijke wijze een topprestatie kan leveren. Wij zijn nu al een van de weinige clubs die op de tribune een bijna fiftyfifty verhouding heeft tussen mannen en vrouwen. En voetbal is een volkssport en moet ook voor minima toegankelijk zijn.”

De verzorgde speelstijl van de bekerwedstrijd is volgens Ter Borgh ook terug te zien in de jeugdopleiding van de club, waar behalve technisch directeur Jeffrey Kooistra de jeugdmanagers Atie van der Pool en René Koster verantwoordelijk voor zijn. „Wij zijn een club die voetbal pretendeert. We kiezen soms zo expliciet voor de speelstijl dat het ons punten kost. Maar onze C-junioren spelen op het hoogste niveau en hebben zaterdag met 4-0 van FC Volendam gewonnen. Ter vergelijking: wij steken 175.000 euro per jaar in de jeugdopleiding, sommige andere clubs besteden 4 miljoen euro. Wij hebben geen gemeentesteun, terwijl sommige andere clubs miljoenen krijgen. Dat is toch eigenlijk competitievervalsing.”

    • Michiel Dekker