Luchtmacht weg uit Soesterberg

Luchtmacht weg uit Soesterberg Soesterberg, 12 nov. Een veteraan neemt afscheid van de luchtmachtbasis Soesterberg door er historische Nederlandse vliegtuigen te fotograferen, zoals deze Breguet Atlantic, gebruikt voor maritieme patrouilles. Vandaag draagt de commandant van de vliegbasis, kolonel Frank Gerards, het commando over aan Commandant der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen. Daarmee verliest Soesterberg na 95 jaar zijn militaire status. De vliegbasis is de oudste van Nederland. Op 1 juli 1913 werd in Soesterberg de Luchtvaart Afdeling opgericht, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie sluit het vliegveld als gevolg van bezuinigingen. Dertig transporthelikopters, zeventien Chinooks en dertien Cougars verruilen Soesterberg voor de basis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold soesterberg foto rien zilvold Zilvold, Rien