Linguine met gerookte zalm

Voor 2 tot 3 personen6 tenen knoflook25 gram zongedroogde tomaten1 verse rode chilipepergrote handvol gladde peterselie2 tot 3 lente-uitjes125 gram gerookte zalm300 gram linguine of spaghettizeezout en versgemalen peper1 deciliter extra vergine olijfolie

Hoe vaak heb ik zongedroogde tomaten in een plastic zakje gekocht om na het openen van het zakje te ontdekken dat de tomaten hard en bijna net zo smakeloos als schoenleer waren? De laatste jaren koop ik meestal zongedroogde tomaten in potjes onder olijfolie, of sud ‘n’ sol tomaten (halfgedroogde tomaten). Die zijn in ieder geval mals en smakelijk. Het was dus een gok toen ik een paar ons zongedroogde tomaten los bij mijn vaste groentenkraam op de markt kocht. De groentenman importeert ze eind zomer direct uit Italië. De gok pakte uitstekend uit.

Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in heel smalle reepjes. Hak de chilipeper fijn. Doe de knoflook, reepjes tomaat en chilipeper in een kom en zet even weg.

Trek de bladen peterselie van de steeltjes, doe in een zeef en was onder de koude kraan. Dep ze goed droog en hak ze grof. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in dunne ringen. Snijd de zalm in de lengte in smalle reepjes en snijd die zo nodig doormidden.

Breng een grote pan water aan de kook en voeg een paar eetlepels zout toe. Doe er de linguine of spaghetti in en kook die in 8 tot 9 minuten net bijtgaar.

Verhit intussen in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie. Schep er het knoflookmengsel door en laat onder regelmatig omscheppen circa 1 minuut bakken. Voeg de peterselie toe en schep goed om. Laat nog circa 1 minuut meebakken.

Schep er dan de lente-uitjes door en laat onder af en toe roeren 1 minuut bakken. Temper het vuur. Schep vlak voor de pasta bijtgaar is de gerookte zalm door de saus en laat hem onder af en toe omscheppen kort doorwarmen.

Proef en breng op smaak met zout en peper. Giet de pasta af en laat een kleine beetje kooknat aan de slierten hangen. Doe terug in de pan en schep dan de saus snel om met de pasta. Dien op en geef er een frisse salade van rucola, tomaten en mozzarella bij.

Kim Maclean

Morgen: eend met ras el hanout

    • Kim Maclean