Klacht over EO om afwijzing homo voor `40 dagen zonder seks`

Rotterdam. Een 25-jarige homoseksuele man heeft bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) geklaagd dat hij is uitgesloten van deelname aan het EO-programma Veertig dagen zonder seks. De man zou na zijn aanmelding te horen hebben gekregen dat de EO voor dit programma geen homoseksuele deelnemers zoekt. Volgens de EO heeft de afwijzing niets te maken met de identiteit van de omroep. ”Het is geen ideologische afweging geweest, maar een redactionele”, zegt EO-woordvoerder Jop Douma. Of homoseksualiteit inderdaad de reden van afwijzing was, wil Douma niet zeggen totdat de CGB zich over acht weken heeft uitgesproken over de zaak. ”Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben”, zegt Douma. ”Als de CGB hierover mag oordelen, gaat ze op de stoel van de redactie zitten. Dat is volgens ons in strijd met de vrijheid van meningsuiting.” Douma bestrijdt dat de EO homoseksualiteit probeert te weren in de programmering. ”Onlangs nog hebben we in onze uitzending van actualiteitenprogramma Netwerk nog uitgebreid aandacht besteed aan de Groningse hiv-zaak. Ook in andere programma`s hebben we regelmatig homo`s te gast.”