Kan ik wegblijven bij de vrijdagmiddagborrel?

Leuk die borrel van je werk, maar wat als je geen zin hebt? „Het is niet verplicht, maar kan wat opleveren.”

„Nou, als je een slecht humeur hebt ga dan maar niet”, zegt Roel Wolbrink van het boek Business Etiquette. „Maar je kunt niet iedere keer afhaken als de leiding een sociale activiteit organiseert. Eén keer in de zoveel tijd is het verstandig om je ertoe te zetten en dan merk je dat je er vanzelf zin in krijgt.”

Willeke Bezemer, directeur van adviesbureau Bezemer-Kuiper, benadrukt dat een borrel nooit verplicht is. „Er staat niets over in je functieomschrijving.” Ze erkent dat het wel negatieve gevolgen kan hebben als je niet gaat. De sociale druk kan heel groot zijn. Vooral vrouwen met kinderen willen liever naar huis, want zo’n borrel duurt toch vaak tot een uur of zeven.”

Levert het wat op? „Zeker”, zegt Wolbrink. „Het ligt eraan hoe dronken je wordt, maar waak voor het stempel ‘feestbeest’. Daarentegen krijgt een populair iemand minder vaak ‘nee’ te horen. Je moet hierin een balans zien te vinden.”

Wolbrink heeft een truc om snel onder de borrel uit te komen. „Blijf niet in het begin van de zaal staan, maar loop rond alsof je er al een tijdje bent. Spreek wat mensen aan. Na een kwartiertje kun je je, mits de groep groot genoeg is, uit de voeten maken. Bij een borrel met twintig man lukt dit natuurlijk niet, dan valt het op.”

Bezemer: „Als blijkt dat je steeds buiten de boot valt bij sociale verplichtingen zou ik het bespreken met de leidinggevenden. Per slot van rekening worden deze borrels georganiseerd om de werksfeer te verbeteren. Als activiteiten buiten werktijd negatief uitpakken voor de sfeer op de werkvloer moet je aan de bel trekken.”

Deirdre Das

    • Deirdre Das