Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Iedereen hoort over vermist kind

De politie kan Nederlanders voortaan massaal oproepen om uit te kijken naar een vermist kind. Het waarschuwingssysteem, Amber Alert, is gisteren officieel in gebruik genomen door minister Hirsch Ballin van Justitie.

Het is vanaf vandaag mogelijk dat wanneer de politie denkt dat een vermist kind in gevaar is, dit onmiddellijk gemeld wordt via televisie, radio en beeldkranten. Volgens de politie wordt in de toekomst mogelijk ook via waarschuwingsborden boven snelwegen alarm geslagen, net als in de VS. Verder krijgt iedereen die zich heeft aangemeld via de website www.amberalertnederland.nl per sms of e-mail een oproep om mee te zoeken, indien mogelijk met het portret van het vermiste kind.

Amber Alert is opgezet door de politie en softwarebedrijf Netpresenter. Het is gebaseerd op een soortgelijk systeem in de VS, dat is vernoemd naar de 9-jarige Amber Hagerman, die in 1996 werd ontvoerd en vermoord. Die ontvoering werd gezien, maar de gewaarschuwde politie kon het kind niet op tijd terugvinden.

Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland en België hebben al een speciaal opsporingssysteem voor kinderen. Het Europese alarmnummer dat bestaat voor het melden van ontvoeringen van kinderen, 116000, wordt zelden in EU-lidstaten gebruikt.

In april voerden Europarlementariërs en de ouders van het verdwenen Britse meisje Madeleine McCann in Brussel nog een actie voor een Europees systeem waardoor vermiste kinderen snel kunnen worden opgespoord. Zij noemden Amber Alert als succesvol voorbeeld. Het zou in 90 procent van de gevallen leiden tot terugkeer of ontdekking.

De politie beoordeelt of een zaak ernstig genoeg is om via Amber Alert te melden. Het moet gaan om een kind onder de achttien en er moeten voldoende aanwijzingen zijn dat zijn of haar leven in gevaar is. Het systeem zal naar verwachting jaarlijks vijf tot tien maal worden gebruikt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat drie uur na een ontvoering 74 procent van de kinderen niet meer in leven is.