IEA: ernstig tekort aan olie na 2010

De wereld koerst af op een ernstig tekort aan olie na 2010. Olievelden raken sneller uitgeput dan gedacht en investeringen in het opsporen en ontginnen van nieuwe velden blijven achter bij wat nodig is.

Dat stelt het Internationale Energie Agentschap (IEA) in zijn vandaag gepubliceerde World Energy Outlook 2008. Het rapport beschrijft de verwachte energietrends tot 2030.

De financiële crisis zal het dreigende olietekort verergeren, zo verwacht het energieagentschap. Door de crisis zijn de olieprijzen de laatste maanden snel gedaald. Oliemaatschappijen zien hun inkomsten teruglopen en schorten investeringen in sommige nieuwe projecten op.

Door de financiële crisis moest het IEA zijn prognoses de laatste maanden ingrijpend herzien. De nu gepubliceerde cijfers kloppen niet meer met een uitgelekte versie waaruit de Britse zakenkrant Financial Times eerder citeerde.

Het IEA verwacht dat de olieprijzen na 2010 zullen oplopen tot 100 dollar per vat of meer. Vandaag kostte Brent-olie op de termijnmarkt in Londen 54 dollar per vat – afgelopen zomer werd een record bereikt van 147 dollar.

In 2030 zal de vraag naar olie gestegen zijn tot 106 miljoen vaten per dag, een kwart meer dan nu. Door de groeivertraging van de wereldeconomie stijgt de vraag naar olie nu weliswaar amper, maar dat effect is tijdelijk. De groei zal weer aantrekken, vooral door de uitdijende transportsector in China, het Midden-Oosten en India.

Het IEA maakt zich grote zorgen dat olieproducenten de verwachte toenemende vraag niet kunnen bijbenen. Te meer doordat bestaande olievelden sneller uitgeput blijken te raken dan voorheen gedacht. Dat concludeert het agentschap op basis van een analyse van achthonderd olievelden wereldwijd.

Het IEA spoort met name het olierijke Midden-Oosten aan meer te investeren.

Uit het rapport blijkt verder dat fossiele brandstoffen in 2030 nog steeds 80 procent van alle energie leveren. Olie blijft de belangrijkste energiebron. Kolen is sterk in opkomst, met name in China. Het belang van kernenergie neemt af.

De mondiale vraag naar energie groeit tot 2030 met 45 procent. Zonder verder beleid zal de uitstoot van broeikasgassen net zo hard toenemen. Op de lange termijn zal de temperatuur wereldwijd met 6 graden Celsius stijgen.