Huygensprijs naar Anneke Brassinga

Schrijfster Anneke Brassinga krijgt de Constantijn Huygensprijs 2008. Dat heeft de stichting Jan Campertprijzen vandaag bekend gemaakt.

Brassinga wordt onderscheiden voor haar hele oeuvre, volgens de jury ‘een uniek universum van taal, waarin ze voortdurend zoekt naar een balans tussen de wereld van woorden en de echte, die van gras, vlees, botten, liefde. Razend knap, geestig, ontroerend, soms ergerniswekkend, nooit gemakkelijk.’

De Constantijn Huygensprijs is na de P.C. Hooftprijs de belangrijkste Nederlandse literaire prijs.

Anneke Brassinga (1948) publiceerde al in de jaren zeventig in De Revisor, maar haar officiële debuut, de bundel Aurora, verscheen pas in 1987. In 1993 verscheen haar eerste prozaboek, Hartsvanger. Zij is veel geprezen, onder meer wegens de speelsheid en associatieve kracht van haar werk, dat ook vaak is onderscheiden. Voor haar vertaling van Nabokovs The Gift werd haar de Martinus Nijhoff-prijs toegekend, die zij weigerde. Later accepteerde Brassinga wel onder meer de Herman Gorterprijs (voor de bundel Landgoed) en de VSB-poëzieprijs (voor Verschiet).

Over Brassinga’s meest recente boek schreef deze krant: ‘In Bloeiend puin, haar nieuwste bundel prozastukken, probeert ze met alle macht met beide benen op de grond te blijven, maar wordt ze steeds mee omhoog gevoerd. Niet naar een mystieke trance, zoals de heilige, maar naar kunst of literatuur, ver weg van de alledaagse werkelijkheid’.

Behalve de Constantijn Huygensprijs werden ook de andere literaire prijzen van de Jan Campertstichting toegekend. Doeschka Meijsing krijgt de Bordewijkprijs voor haar vorige week ook al met de AKO-prijs bekroonde roman Over de liefde, Peter Verhelst krijgt de Jan Campertprijs voor zijn dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden en historicus Luuc Kooijmans wordt onderscheiden met de Greshoffprijs voor Gevaarlijke kennis, zijn boek over de anatoom Jan Swammerdam en zijn omgeving. De G.H. ’s-Gravesande-prijs ‘voor bijzondere literaire verdienste’ die maar een keer in de drie jaar wordt toegekend gaat naar het VPRO-radioprogramma De Avonden. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 5.000.

Besprekingen van het werk van de bekroonde auteurs zijn te lezen op www.nrcboeken.nl

    • Arjen Fortuin