Havenwerkers verklaren oorlog aan verzekeraar Aegon

ROTTERDAM. Werkgevers en werknemers in de havens hebben de oorlog verklaard aan verzekeraar Aegon. Op een vakbondsbijeenkomst in het Verre Oosten zal de FNV de zusterorganisaties oproepen tot een wereldwijde boycot van Aegon. Dat heeft een woordvoerder gisteren gezegd. Het conflict heeft alles te maken met de havenpensioenen. Stichting Optas beheerde die pensioenen, die vandaag de dag een waarde van zo`n 1,7 miljard euro vertegenwoordigen. De rechten werden vorig jaar doorverkocht aan verzekeraar Aegon. Sindsdien is er ruzie over het vermogen. De Stichting Optas wil met de 1,3 miljard euro die het voor het pensioenfonds ving, sociale en culturele projecten in Amsterdam en Rotterdam sponsoren. De partijen in de haven, verenigd in de Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de Vervoer- en Havenbedrijven (SBPVH), verzetten zich daar tegen. Zij willen dat het geld wordt gebruikt om de koopkracht van oud-havenwerkers op peil te houden. Optas heeft inmiddels aangeboden de claim af te kopen voor een bedrag van 350 miljoen euro, zeg woordvoerder Ton Jansen van de SBPVH. Vrijdag wordt besloten of ze daarop ingaan.