General Motors steeds verder in problemen

New York. De zorgen over de mogelijke ondergang van `s werelds grootste autofabrikant nemen toe. De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) zit in acute geldnood en ziet de beurskoers verder dalen. Het aandeel GM stond gisteren op fors verlies, de slotkoers was nog niet bekend op het moment dat deze pagina naar de drukkerij moest. GM heeft nieuwe ontslagen aangekondigd. Het zegt financiële bijstand van de overheid nodig te hebben om te overleven. Volgens analisten is het mogelijk dat GM failliet gaat. Vorige week maakte GM bekend 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) verlies te hebben geleden in het vorige kwartaal. GM gaf toe dat het zonder hulp van de overheid nog vóór de zomer failliet gaat. De producent geeft per maand naar schatting 2,3 miljard dollar meer uit dan er binnenkomt. De fabrikant wil 5 miljard dollar aan extra kostenbesparingen doorvoeren om genoeg geld te hebben om de komende maanden te overleven. Het bedrijf heeft daarvoor een nieuwe ontslagronde van 3.600 werknemers aangekondigd. Bovendien heeft de fabrikant zijn plannen om de productie uit te breiden stopgezet.