Friendly Fires warmt op voor London Calling

Friendly Fires: Friendly Fires

cd pop

Friendly Fires: Friendly Fires ****

Zo vol is het programma van het komende London Callingfestival, dat Paradiso er twee ‘warming up’-avonden aan vast knoopt waar niet de minste namen staan. Friendly Fires uit het Engelse St. Albans behoort tot de leukste bands die dit jaar hun albumdebuut maken, in hun geval met een naar de band genoemd album dat swingt alsof Chic en LCD Soundsystem een monsterverbond zijn aangegaan. Friendly Fires’ frisse popdisco werd in eerste instantie geïnspireerd door Duitse techno, maar wint aan levendigheid nu ze als een echte band met gitaren en drums op het podium staan. De Youtube-hits Jump in the pool en Paris zijn regelrechte uitnodigingen om de voeten van de vloer te gooien, met een onweerstaanbare beat en een geraffineerd popgevoel. De jaren tachtig van Tears For Fears klinken door in de gepolijste koorzang en de licht melancholieke toon, terwijl de muziek toch 37 minuten lang blijft bruisen van aanstekelijke vrolijkheid.

JAN VOLLAARD

Morgen speelt Friendly Fires tijdens London Calling Warming Up in Paradiso, Amsterdam, 25/11 Tivoli Utrecht, 26/11 Effenaar Eindhoven.

    • Jan Vollaard