FNV Kiem introduceert keurmerk kunstinstelling

Kunstenvakbond FNV Kiem is een actie gestart om aandacht te vragen voor de slechte inkomenspositie van kunstenaars. Onder de naam FNV Kunstwerk gaat FNV Kiem exposities organiseren van kunstenaars uit het ledenbestand. De vakbond zorgt ervoor dat de kunstenaars hang- en stageld, transportvergoeding en een honorarium krijgen.

Veel beeldend kunstenaars hebben moeite het hoofd boven water te houden. Voor tentoonstellingen in musea worden zij niet betaald, en bij exposities in galeries gaat een percentage van vijftig procent naar de galeriehouder. De vakbond wil laten zien dat het anders kan en introduceert een keurmerk voor galeries en musea die hun kunstenaars wel netjes betalen.

„Er moet een bewustzijnsslag plaatsvinden”, zegt initiatiefnemer Inger Minnesma van FNV Kiem. ,,Zowel bij de instellingen, die niet genoeg betalen, als bij de kunstenaars, die niet goed onderhandelen.” Minnesma wil dat er een norm komt voor de honorering van kunstenaars, zodat zij een houvast hebben bij onderhandelingen. „Je zou kunnen denken aan 10 procent van het tentoonstellingsbudget. En het vergoeden van de verzekerings- en transportkosten moet normaal worden.”

Het keurmerk wordt zaterdag gepresenteerd tijdens het FNV-kunstweekend. Minister Plasterk opent op 15 november een expositie met werk van acht kunstenaars die zijn aangesloten bij FNV Kiem in het hoofdkantoor van FNV. De expositie is toegankelijk voor alle 1,2 miljoen leden. Onder het motto ‘leden voor leden’ kunnen zij in het weekend kunst leasen of met korting kopen. Later zullen ook exposities volgen op de 150 regiokantoren van FNV.

,,We maken gebruik van de community die FNV Kiem is”, zegt Minnesma. ,,Tussen de 1,2 leden van de FNV zitten ook kunstliefhebbers. Wat is er mooier dan die in contact te brengen met kunstenaars en zo de markt zijn werk te laten doen?”

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal zaterdag als eerste het nieuwe FNV Keurmerk krijgen. Zij betaalde de kunstenaars die deelnemen aan het kunstweekend 750 euro hang- en stageld.