Fastfoodindustrie steunt zwaar op mais

Rotterdam. Amerikaanse fastfoodketens als McDonald`s, Burger King en Wendy`s drijven op mais en kunstmest. Het voer van de dieren waarvan melk of vlees wordt gebruikt voor cheeseburgers en kipsandwiches, steunt onevenredig zwaar op mais. Ook patat wordt vaak in maisolie gefrituurd. Onderzoekers van de universiteit van Hawaï concluderen dit na isotopenanalyse van het fastfood. (Proceedings of the National Academy of Sciences, 18 november). Mais heeft een karakteristiek fotosynthesesysteem en bevat daardoor een afwijkende gehalte van de koolstofisotoop C-13. Stikstofkunstmest, dat uit luchtstikstof wordt geproduceerd, heeft een ander gehalte aan stikstofisotoop N-15 dan stikstofbronnen in de grond. In de keten plant-dier-voedsel blijft het kenmerk bewaard. De Amerikaanse maisteelt geldt als weinig duurzaam.