EU-hof: iedereen mag legosteentjes maken

Het produceren van legosteentjes is niet alleen voorbehouden aan de Deense fabrikant Lego. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vanmorgen geoordeeld. Lego was naar de Europese rechter gestapt in de strijd tegen de Canadese concurrent Mega Brands. De Micro- en Miniblokjes van de Canadezen passen op de steentjes van Lego.

Eerder was het Europees Merkenbureau in het Spaanse Alicante al van mening dat functionele vormen als een bouwsteentje geen beschermde Europese registratie kunnen krijgen, „zodat deze vormen door een ieder ongestoord kunnen worden gebruikt”. Het Europees Hof heeft deze visie vanochtend bevestigd: iedereen mag legosteentjes maken.

Vorig jaar bepaalde het gerechtshof in Den Bosch al dat Mega Brands zijn blokjes in Nederland mag verkopen. De verkoop in Nederland was verboden nadat Lego een eerdere rechtszaak tegen Mega Brands had gewonnen. Het gerechtshof oordeelde dat de „slaafse nabootsing” van de Canadezen niet onrechtmatig is. Lego is in hoger beroep gegaan bij de Hoge Raad. In 2005 oordeelde de hoogste rechter in Canada in een soortgelijke zaak al dat „puur functionele” vormen geen basis konden vormen voor een beschermd handelsmerk.

De originele legosteentjes zijn in 1932 bedacht door de Deense houtbewerker Ole Kirk Christiansen. Hij noemde ze lego, afgeleid van het Deense ‘leg godt’, wat ‘speel goed’ betekent in het Deens en ‘ik bouw’ in het Latijn.

Het bedrijf groeide in zeventig jaar uit tot ’s werelds grootste fabrikant van speelgoedsteentjes.

De kleinzoon van de oprichter, Kjeld Kirk Kristiansen, heeft tegenwoordig 4.200 werknemers in dienst en boekte vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro.

Lego had in de eerste decennia een octrooi op de blokjes, maar dat is inmiddels verstreken. Het bedrijf probeert nu zijn ontwerp via het Europese merkenrecht langer te beschermen. Lego kan nog wel in hoger beroep.

Lees de uitspraak van het hof via nrc.nl/europa