Eén zin van Kanye West

Recording artist Kanye West attends a Video Music Awards nomination special "TRL" show at the MTV studios in New York August 7, 2007. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES) REUTERS

Some. Cool. Weird. Shit. Vier woordjes. Meer heeft rapper en superster Kanye West over de Utrechtse electro-act Nobody Beats the Drum niet gerept in zijn weblog. Niet dat Wests door velen trouw gelezen online dagboek over muziek, design, politiek (Obama) en vrouwelijk schoon bekend staat om diens ellenlange en diepzinnige teksten. Maar de nieuwste clip van Nobody Beats the Drum moest het slechts met een kopje doen: ‘Some cool weird shit’.

Het zijn wel vier woorden die de spijker op z’n kop slaan.

De video voor single The Drum waaraan vj Rogier van der Zwaag een maand of vijf heeft geknutseld, ís cool en raar. We zien hoe The Drum, een Transformers-achtige Robot in een groen pak van pvc-buizen en kringloopwinkeltroep, de wereld redt van het kwaad. En met ‘de wereld’ bedoelen we de straten van Utrecht en een door de herfst oranje gekleurd bos. Met ‘het kwaad’ een door het rode stoplicht lopende vrouwtjesrobot en zoenende stelletjes.

Na ruim vier minuten en ontelbaar veel muzikale explosies, staat The Drum uiteindelijk oog in oog met Nobody. ‘To be continued… or maybe not’, zegt de eindcredit treffend.

Het filmpje is knullig en de special effects zijn van een Star Trek-niveau. Ofwel: het is prachtig. Logisch dat Kanye West besloot er één zinnetje aan te wijden. En dat ene zinnetje was genoeg om de video van The Drum op de YouTube-teller in één week tijd van 4.000 naar ruim 27.000 hits te laten gaan. Nu komt dit laatste niet zozeer door West en zijn Amerikaanse lezers, maar door alle Nederlandse muzieksites die de goedkeuring van de rapper als groot nieuws brachten.

Hoe het clipje van de Utrechters precies bij West terecht gekomen is weten de muzikanten zelf ook niet. Niet dat het ze heel veel uitmaakt. Het trio hoopt enkel een YouTube-hit met The Drum te pakken te hebben. Al gaf NBTD’er Van der Zwaag tegenover de website van 3voor12 aan dat een ‘hit’ wat hem betreft pas bij de 100.000 views bereikt is. Kleine kans dat ze dat, anderhalve week na de West-post, nog gaan halen. Ons devies: maak een opvolger, dan weten wij meteen of Nobody inderdaad The Drum kan verslaan.

Anke Meijer

Bekijk de clip The Drum via nrcnext.nl/links

    • Anke Meijer