Een spannend bezoekje van Agent Orange aan actrice Frances Day

Prins Bernhard bezoekt de kleedkamer van actrice Frances Day, hoofdrolspeelster in de revue Black Vanities uit 1941. Tekeningen uit het derde deel van de stripbiografie Agent Orange
Prins Bernhard bezoekt de kleedkamer van actrice Frances Day, hoofdrolspeelster in de revue Black Vanities uit 1941. Tekeningen uit het derde deel van de stripbiografie Agent Orange Peet, Mick;Varekamp, Erik

Historicus Cees Fasseur is niet de enige die deze week met ‘onthullingen’ over het koningshuis komt. Deze week verschijnt ook het derde deel van de stripbiografie Agent Orange, over het leven van prins Bernhard. Het behandelt de periode 1938-1941 en maakt deel uit van een tweeluik over de oorlogsjaren van Bernhard.

Volgens scenarist Mick Peet en tekenaar Erik Varekamp, auteurs van de strip, kan er weer een nieuwe vrouw worden toegevoegd aan het lijstje buitenechtelijke escapades van de prins. Bernhard zou een flirt hebben gehad met revuester Frances Day. Ze ontdekten de naam van de prins in een artikel in de Britse krant Daily Mail over prominente ‘lovers’ van Frances Day, een actrice uit de jaren 30 die in 1984 overleed. De stripbiografie laat in het midden of het geflirt van Frances Day uitmondde in een heuse amoureuze affaire of dat het bleef bij een kennismakingsbezoekje in de kleedkamer (zie tekening).

De makers kwamen nog iets opmerkelijks tegen: Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess zou bij zijn veelbesproken vlucht van Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk in 1941 een tussenlanding hebben gemaakt op Schiphol. Het is onduidelijk waarom Hess vlucht en tussenlanding maakte.

Deel drie van de serie is, net als de vorige delen, gemaakt op basis van feiten en speculaties die echter niet geheel uit de lucht komen vallen. De auteurs baseren zich op bestaande bronnen, zoals een document uit 1941 van een Amerikaanse diplomaat waarin melding wordt gemaakt van Hess.

Deel twee over de oorlogsjaren van de prins verschijnt over twee jaar, aldus uitgever René van Praag. Er komt ook nog een deel over de Lockheed-affaire en, pas veel later, een deel over de Greet Hofmans-affaire.