De belastingambtenaar

Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Bussum, 11-11-2008/ Fleur Timmer
Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Bussum, 11-11-2008/ Fleur Timmer Krielen, Jorgen

Fleur Timmer (31)

Studie: fiscaal recht, Universiteit Leiden (1996-2001)Werk: belastingambtenaar, BelastingdienstHuis: vrijstaand huisLaatst gelezen boek: Nachttrein naar Lissabon, door Pascal MercierBrutomaandsalaris: 3.500 euro voor 32 uur in de week

Wat voor werk doet u?

„Mijn belangrijkste taak is het opleggen van belastingaanslagen aan banken en financiële instellingen. Die aanslagen hebben betrekking op de belasting over de winst van deze ondernemingen, de zogeheten vennootschapsbelasting.”

Is het geen saai werk?

„Zeker niet. Mijn werk is juist ontzettend dynamisch. Ik heb veel contact met de belastingplichtige ondernemingen, vaak omdat er overleg gevoerd moet worden voorafgaand aan het opmaken van de aanslag. Dan kijken we bijvoorbeeld naar het eigen vermogen dat een onderneming heeft aangetrokken op de kapitaalmarkt en hebben we het over de vraag hoe dat kapitaal moet worden belast. In feite gaat het dan over het interpreteren van de wet. We proberen in het overleg te komen tot een gezamenlijk standpunt. Dat lukt soms wel, en soms niet. Als je mijn werk vergelijkt met dat van een belastingambtenaar van pak weg vijftien jaar geleden, is er veel veranderd. Vroeger had je weinig contact met de belastingplichtige bedrijven. Nu is het een onvervreemdbaar onderdeel van het werk. Dat maakt het werk zo boeiend. Het gaat om veel meer dan papier en wetgeving.”

De Belastingsdienst is vaak negatief in het nieuws. Heeft dat effect op uw werkplezier?

„Nee. In het vakgebied waar ik werk gaan veruit de meeste dingen goed. Bovendien heb ik wel enig begrip voor het feit dat er bij de Belastingdienst soms dingen fout gaan. Het is een enorm complexe organisatie die er de afgelopen jaren bovendien een hoop taken bij heeft gekregen. Dan kan er wel eens wat misgaan. Aan de andere kant mag dat natuurlijk eigenlijk niet gebeuren. Wij moeten ons werk gewoon goed doen. Voor mensen die last hebben van de fouten van de dienst, is het ontzettend vervelend. Gelukkig wordt er binnen de Belastingdienst hard gewerkt aan verbetering.”

    • Tobias Reijngoud