De belastingadviseur

Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 05-11-2008/ Marcus Wisznievski Krielen, Jorgen

Marcus Wisznievski (30)

Studie: fiscaal recht, Universiteit Maastricht (1996-2002)Werk: belastingadviseur, Ernst & Young, LondenHuis: appartementLaatst gelezen boek: Eigenzinnig Londen, door Peter de WaardBrutomaandsalaris: 5.000 euro voor 40 uur in de week

Wat voor werk doet u?

„Ik ben belastingadviseur bij Ernst & Young in Londen. Ik adviseer met name Britse multinationals die ook in Nederland actief zijn over de Nederlandse belastingwetgeving. Dat werk kun je natuurlijk ook vanuit Nederland doen, maar het is beter om dicht bij het hoofdkantoor van de klant te zitten. Dat werkt makkelijker en sneller. Ik kan direct bij iedereen op bezoek.”

Was het een bewuste keus om naar Londen te gaan?

„De keuze voor een internationale carrière was zeer bewust. Het leek me ontzettend leerzaam en interessant om een periode buiten Nederland te werken en te wonen. Toen ik mijn studie had afgerond ben ik op zoek gegaan naar een werkgever die internationaal actief is. Daarom ben ik in 2002 bij Ernst & Young begonnen. Dat is immers een internationaal adviesbureau. De eerste paar jaar heb ik op het kantoor in Amsterdam gewerkt. In 2005 kon ik een aantal maanden op het kantoor in Londen aan de slag. Dat beviel erg goed. Toen begin dit jaar de kans kwam om voor langere tijd naar Engeland te vertrekken, hoefde ik niet lang na te denken. Het was een mooie onderbreking van het vaste ritme van mijn leven in Nederland. Mijn aanstelling in Londen duurt in elk geval twee jaar. Ik zie wel wat er daarna gaat gebeuren. Ik sluit een langer verblijf in het buitenland zeker niet uit.”

Wat is er zo leuk aan werken in het buitenland?

„Ik heb hier ontzettend veel internationale contacten. Dat is het mooiste van mijn werk. Mijn collega’s komen letterlijk uit alle windstreken. Daarnaast is Londen natuurlijk een geweldige stad. Alles is hier nét een slag groter en indrukwekkender dan in Nederland. En ik kijk vanaf mijn werkplek bovenop de Tower Bridge. Altijd leuk natuurlijk.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud