Crisis maakt de Italiaanse maffia nog gevaarlijker

De kredietcrisis zal de Italiaanse maffia in de kaart spelen. Dit vreest de Italiaanse detailhandelbond Confesercenti. Nu ondernemers steeds moeilijker krediet krijgen bij banken zullen zij zich vaker wenden tot maffiose woekeraars die hoge rentes rekenen.

In haar rapport SOS Ondernemingen stelt de vereniging dat winkeliers jaarlijks 12,6 miljard euro aan woekerrente afdragen in Italië. Daar bovenop worden ze nog eens voor 9 miljard euro afgeperst door de georganiseerde criminaliteit. Als gevolg van oneerlijke concurrentie door maffiose ondernemingen in de landbouw, de bouw en de maakindustrie lopen Italiaanse bedrijven nog eens 24,7 miljard euro mis.

„De economische crisis maakt de maffia nog gevaarlijker dan ze al is”, aldus Conferecenti-voorzitter Marco Venturi bij de presentatie van het rapport over de greep die de georganiseerde misdaad heeft op het Italiaanse zakenleven. Hij riep de overheid en de banken op de kredietverlening zeker te stellen, opdat wanhopige bedrijven zich niet tot de maffiose geldverstrekkers hoeven te wenden, iets wat nu al 180.000 Italiaanse bedrijven zouden doen.

Confesercenti presenteerde, zoals elk jaar, ook weer schattingen over de totaalomzet van de vier maffia-organisaties in Italië: Cosa Nostra (Sicilië), Camorra (Napels), ‘Ndrangheta (Calabrië) en Sacra Corona Unita (Apulië).

De totaalomzet zou zijn gestegen van 90 miljard euro in 2007 tot 130 miljard in 2008. Na aftrek van kosten – zoals omkoping van ambtenaren en politici, distributiekanalen voor de smokkel, lonen voor de clanleden en aanschaf van wapens – zou ongeveer 70 miljard euro aan nettowinst overblijven. De grootste bron van inkomsten blijft de illegale drugshandel, die goed is voor een omzet van 59 miljard euro.

Saillant zijn de gegevens die Confesercenti via een enquête en via haar eigen maffiaonderzoekscentrum heeft verzameld over de tarieven van de maffia. Een clanleider zou tussen de 10.000 en 40.000 euro per maand verdienen. Een drugsdealer of een afperser ontvangt 1.500 euro per maand.

Een bouwonderneming die haar bouwplaats wil beschermen tegen sabotage zou maandelijks 10.000 euro moeten overmaken. Een supermarkt tussen de 3.000 en 5.000 euro, een kleine winkel betaalt gemiddeld tussen de 200 en 500 euro ‘beschermgeld’.

    • Bas Mesters