Creatieve knutselliedjes, nu rijker gearrangeerd

Marike Jager: Celia Trigger ****
Marike Jager: Celia Trigger ****

Marike Jager: Celia Trigger ****

Marike Jager is gaan rocken. De originele singer/songwriter die in 2003 de Grote Prijs van Nederland won en in 2006 in eigen beheer debuutalbum The Beauty Around uitgaf, is een heuse band geworden. Op opvolger Celia Trigger, die vorige week verscheen, staan net zulke bijzondere, creatieve knutselliedjes als op het debuut, maar de naïviteit is eraf. Ze zijn rijker gearrangeerd, de akoestische gitaar wordt versterkt of aangevuld met een elektrische, en Jagers zang kent meer kracht, variatie en zelfvertrouwen.

Is haar stem doorgaans warm en wat omfloerst, op het sterke Radio durft ze fel uit te halen, wat het nummer een brutaal punksfeertje geeft. Titelsong Celia Trigger heeft een spannend, stuwend ritme dankzij het lekkere, repetitieve gitaarloopje. Jagers stem wordt onheilspellend vervormd en in het refrein klinkt een beetje bevreemdend achtergrondkoortje: Beatles-achtig, maar ijler en scherper. Met Winner, Lover, Easy en vooral The leaves bewijst Jager bovendien sterke ballads te kunnen maken. Alleen She only knows bezwijkt onder de emotie.

Jagers liedjes hebben een licht nostalgische neiging, niet in de laatste plaats door het gebruik van ‘ouderwetse’ instrumenten als Wurlitzer, hammondorgel en Fender Rhodes-piano. Maar dankzij de vele verrassende muzikale vondsten, zoals hier ook het glockenspiel, een soort xylofoon, zijn ze toch steeds onderscheidend. Celia Trigger is zo tegelijkertijd klassiek en volstrekt eigen en fris.

Beluister deze cd vanaf vandaag op nrcnext.nl/muziek

    • Herien Wensink