Cel voor dichter, blogger en activisten in Birma

De Birmese junta heeft afgelopen twee dagen een blogger, een dichter en zeker veertien activisten tot celstraffen veroordeeld voor ‘ondermijning van de sociale orde’.

Blogger Nay Phone Latt kreeg 20,5 jaar cel voor het „zaaien van openbare onrust”. In Birma, dat sinds 1962 door een militair regime geregeerd wordt, staan de media onder staatscontrole. Kranten en tijdschriften worden volledig gecensureerd. Dissidenten gebruiken daarom vaak het internet, maar ook dat wordt in de gaten gehouden. Het is onduidelijk op basis van welke publicatie Nay Phone Latt precies is veroordeeld. Het proces vond achter gesloten deuren plaats. Ook was er geen advocaat aanwezig, omdat die vorige week tot vier maanden cel is veroordeeld wegens minachting van het hof.

De dichter Saw Wai kreeg twee jaar cel voor een verkapt politiek protest in een liefdesgedicht dat hij begin dit jaar publiceerde in een tijdschrift. De eerste woorden van de regels vormden de zin: „Generaal Than Shwe is een gek met macht.”

Gisteren werden zeker veertien leden van de 88 Generatie, de beweging die in 1988 de grootste protesten tegen de junta leidde, ieder tot 65 jaar cel veroordeeld. Veel leden werden toen opgepakt en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Na hun vrijlating gingen de meesten door met verzetswerk, zoals de straatprotesten van activisten en monniken vorig jaar september. De vandaag veroordeelden zijn na die protesten weer opgepakt. Ze kregen zestig jaar cel voor het onwettig gebruik van elektronische media, en vijf voor het vormen van een onwettige organisatie. Zij hadden afstand gedaan van hun advocaten, omdat die bijna niets mochten zeggen. Twintig anderen moeten nog terechtstaan. Zij riskeren elk tot 150 jaar cel. (AP, BBC)