Atoomagentschap vindt sporen van uranium in Syrië

Wenen. Onderzoekers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben uraniumsporen aangetroffen op de locatie in Syrië die vorig jaar door Israël werd gebombardeerd omdat er een geheime kernreactor zou staan. Dat hebben medewerkers van het IAEA in Wenen verklaard tegenover internationale persbureaus. Het IAEA heeft geen officieel commentaar geleverd, maar de melding van de uraniumvondst lekte uit enkele uren nadat IAEA- directeur Mohamed ElBaradei bekendmaakte dat hij voor het eerst aan een formeel rapport over Syrië werkt. De onderzoekers van het IAEA troffen de uraniumsporen aan tijdens een bezoek in juni. Het gaat om bewerkt uranium, niet om verrijkt uranium. Verrijkt uranium komt in de natuur niet voor. Als dit was aangetroffen zou vrijwel zeker sprake zijn geweest van een nucleaire installatie. Bewerkt uranium, bijvoorbeeld gezuiverd, is moeilijker te herleiden omdat op veel plaatsen van nature al uranium in de grond zit.