Amerikaanse hulpverlener doodgeschoten in Pakistan

Gewapende mannen hebben vandaag in Peshawar, een stad in het noordwesten van Pakistan, een Amerikaanse hulpverlener doodgeschoten. De aanslag gebeurde in University Town, waar veel buitenlanders wonen. Volgens de lokale politie is ook de chauffeur van de Amerikaan om het leven gekomen.

De hulpverlener werkte volgens de lokale autoriteiten voor een westerse ontwikkelingsorganisatie en zou bij een project betrokken zijn geweest dat zich richt op de verschillende stammen die in het gebied wonen. De ambassade van de Verenigde Staten in Islamabad heeft bevestigd dat het om een Amerikaan gaat. Volgens een woordvoerder was hij geen medewerker van de ambassade, maar was hij voor zijn land op „particuliere basis” actief.

Het bergachtige noordwesten van Pakistan, dat grenst aan Afghanistan, geldt als een onrustig gebied waar strijders van de Talibaan en Al-Qaeda zich schuil houden. Peshawar gold tot voor kort als een relatief veilige stad voor buitenlanders, hoewel de Amerikaanse topdiplomaat ter plaatse, Lynn Tracy, in augustus op een haar na aan de dood ontsnapte nadat haar auto was beschoten.

Bij een zelfmoordaanslag in het nabij Peshawar gelegen Shabqadar kwamen vandaag drie Pakistaanse soldaten om het leven. Ten minste vier Pakistani raakten gewond. De pleger reed een auto volgeladen met explosieven een kamp van het Pakistaanse leger binnen. Gisteren vielen drie doden bij een zelfmoordaanslag in Peshawar in een sportstadion.

Door Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes en de hernieuwde strijd van het Pakistaanse leger tegen Talibaan en Al-Qaeda is de spanning in het gebied opgelopen. Bij de strijd in de Swat-vallei kwamen vandaag acht opstandelingen om en één soldaat, zo heeft het Pakistaanse leger laten weten. (AP, Reuters)