Aboutaleb irriteert Kamer met e-mail

Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) heeft spijt van een e-mail aan lokale PvdA-politici waarin hij het uittrekken van 50 miljoen euro voor minima als een „spectaculaire, unieke, landelijke PvdA-actie!” beschrijft. De Tweede Kamer eist een spoeddebat over de mail.

„Ronduit schandalig”, zegt Kamerlid Atzo Nicolaï (VVD) over de mail. „Dit is de duurste partijcampagne op gemeenschapskosten ooit.” Volgens Nicolaï misbruikt Aboutaleb zijn positie als bewindspersoon. „Ik vind dit typerend voor de PvdA. Daar gaat partijbelang altijd boven landsbelang.” Hij krijgt steun van de SP. Ook het CDA is kritisch over de mail. De 50 miljoen die de Kamer op initiatief van de PvdA voor minima heeft uitgetrokken, is een uitgelezen kans om „de slagkracht” van de eigen partij te laten zien, zo staat er in de mail. „U kunt lokaal deze actie promoten als PvdA-actie. Zo zal het succes op uw lokale afdeling uitstralen. [...] In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we met deze actie ervaring opdoen, maar ook een dossier opbouwen. We laten zien dat we een sterk georganiseerde partij zijn met eenduidige idealen!”

De woordvoerder van Aboutaleb, vanaf 1 januari 2009 burgemeester van Rotterdam, laat weten dat het initiatief voor de mail van de PvdA-Kamerleden Spekman en Tang kwam, die ook ondertekenden. De staatssecretaris heeft er mee ingestemd, „maar daarbij niet echt goed naar de tekst gekeken. Bij nader inzien vindt hij de tekst iets te partijpolitiek en vindt hij dat zijn naam daar niet onder had gemoeten.”

Tang en Spekman zeggen niet onder de indruk van de ophef te zijn. Tang: „Dat Aboutalebs naam onder de mail stond, is niet verstandig, maar waar gehakt wordt vallen spaanders.” Volgens Spekman is de kritiek op Aboutaleb „allemaal opsmuk” en heeft hij niet „stilgestaan bij allerlei ingewikkeldheden”.

Lees de hele e-mail op nrc.nl/binnenland