Aantal zzp'ers blijft stijgen

Het aantal startende ondernemers blijft groeien, ondanks de economische crisis. Tot en met oktober zijn 91.569 mensen in 2008 een eigen bedrijf gestart, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar op hetzelfde moment.

De startende ondernemer – vooral eenmanszaken en zelfstandigen zonder personeel – lijkt zich weinig aan te trekken van de kredietcrisis, luidt de voorzichtige conclusie van de Kamer van Koophandel. „Ook in het verleden zagen we dat een recessie niet betekent dat de ondernemersdrive afneemt”, laat een woordvoerder weten. „Een goed idee is een goed idee.” Andersom zou de crisis wel een van de oorzaken van de groei kunnen zijn: wie ontslagen is of voor zijn baan vreest, is eerder geneigd om voor zichzelf te beginnen. „Deze groep gaat zich noodgedwongen anders oriënteren.”

Volgens Ronald van der Krogt, zzp-specialist bij de vakcentrale FNV, is het nog te vroeg om die conclusie te trekken. „Wij horen die geluiden nog niet. We merken wel dat zzp’ers de adem inhouden. Zij zijn de eerste slachtoffers als het niet goed gaat met de economie. Bedrijven zetten eerst de zzp’ers buiten, daarna volgen de uitzendkrachten en daarna de vaste krachten.” De eerste signalen daarvan zijn nu al zichtbaar in de bouw, waar relatief veel eenpitters werkzaam zijn.

De kredietcrisis heeft nog geen effect op het aantal faillissementen: het aantal uitschrijvingen bij de Kamer van Koophandel was in oktober hetzelfde als vorig jaar.

Discussieer mee over zzp’ers op nrcnext.nl/opinie

    • Patricia Veldhuis