478 miljoen euro verlies voor ING

ING heeft voor het eerst in haar bestaan verlies geleden. De bank-verzekeraar leed in het derde kwartaal 478 miljoen euro verlies en verwacht dat de slechte omstandigheden aanhouden tot in 2009.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. ING kondigde op 19 oktober al aan dat het derde kwartaal rode cijfers zou laten zien. Die dag kreeg ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse Staat om te voorkomen dat het bedrijf in de problemen kwam. Dat heeft spaarders echter gerustgesteld, zegt bestuursvoorzitter Michel Tilmant. ING kreeg er in het derde kwartaal 12,9 miljard euro aan spaargeld bij, waarvan 6,7 miljard van particulieren kwam.

ING moest in het derde kwartaal voor ruim 1,5 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Ruim 400 miljoen daarvan werd direct veroorzaakt door dalende waardes van producten gelieerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. Een substantieel deel van de tegenvaller werd echter veroorzaakt door de koers van de dollar, die weer flink is aangetrokken ten opzichte van de euro.

Het verzekeringsbedrijf van ING leed in het derde kwartaal een verlies van 547 miljoen euro, het bankbedrijf verloor 216 miljoen euro. Beleggers reageerden gematigd positief. Het aandeel ING steeg aanvankelijk, maar daalde later alsnog 2 procent.

In het tweede kwartaal dit jaar boekte ING nog een winst van 1,9 miljard euro. Het hele jaar 2008 laat tot nu toe een winst zien van 2,9 miljard euro, tegenover een kleine 6,8 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Vanwege de slechte resultaten in het derde kwartaal kondigde ING al eerder aan over de rest van het jaar geen dividend meer uit te zullen keren aan haar aandeelhouders.

Bestuursvoorzitter Michel Tilmant verwacht dat de slechte marktomstandigheden nog wel even zullen aanhouden. „We verwachten dat de druk op de waardes van de beleggingen de resultaten van het vierde kwartaal nog negatief zal beïnvloeden. Daarbij zal de zwakkere economie de resultaten van 2009 onder druk zetten”, aldus Tilmant in een toelichting.

De kapitaalinjectie van 19 oktober kwam op het moment dat de koers van ING al enkele dagen zwaar onder druk stond, waardoor het bedrijf in een paar dagen tijd meer dan de helft van de beurswaarde zag verdampen. In ruil voor de 10 miljard benoemde de staat twee commissarissen bij ING en moeten bestuurders van ING afzien van bonussen. De injectie zou vandaag afgerond zijn, aldus Tilmant.

Michel Tilmant: pagina 19