Zoek de demonstrant(en)

Met zwaar materieel probeert de Duitse politie demonstranten los te krijgen, die zichzelf aan betonblokken hebben vastgeketend op de weg waarover het nucleair transport van Frankrijk naar het noorden van Duitsland plaatsvond. Afgelopen weekeinde demonstreerden op verschillende plaatsen zo’n vijftienduizend betogers tegen het transport van een verwerkte lading nucleair afval van de Franse kerncentrale La Hague naar het plaatsje Gorleben in het noordoosten van de deelstaat Nedersaksen.

Zoveel betogers zijn er op deze foto echter niet te zien; nrc.next ontdekte er één. Of toch twee? Of misschien drie? De overige personen zijn politieagenten, toeschouwers, journalisten en fotografen. In Gorleben wordt al sinds jaar en dag nucleair afval opgeslagen, afkomstig uit Duitse en buitenlandse kerncentrales. Sinds 1983 zijn daar veel protesten tegen geweest, maar de laatste jaren bleef het rustig rondom de transporten. Het protest was dit keer heviger dan anders. Bij schermutselingen vielen enkele gewonden. Het transport liep ernstige vertraging op.