Winter maakt einde aan missie Marsrobot

De Marsrobot Phoenix heeft de geest gegeven. De robot stuurde op 2 november zijn laatste signalen door. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekend. Zo is een eind gekomen aan een missie van vijf maanden.

Dat einde werd al verwacht. De winter is hoog in het noorden van Mars ingevallen en nu de zon korter boven de horizon staat, kunnen de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit opwekken om de robot aan de praat te houden. Bovendien was het steeds kouder geworden, wat het functioneren van de apparatuur bemoeilijkte.

De Marsrobot werd op 4 augustus 2007 gelanceerd en landde op 25 mei 2008 op Mars, noordelijker dan ooit een missie was geweest. De projectleiders noemen de missie succesvol: de robot werkte drie maanden langer dan verwacht en benutte 149 van de 152 dagen dat hij in bedrijf was voor metingen.

De Phoenix, uitgerust met een graafarm en apparatuur om bodemmonsters te analyseren, legde ijsafzettingen in de Marsbodem bloot. De robot ontdekte in de licht basische bodemmonsters sporen van mineralen die op een eerdere aanwezigheid van vloeibaar water duiden. Het weerstation van de Phoenix ontdekte sneeuwvlokken, hoog in de Marsatmosfeer.