Wilde staking legt Alitalia plat

Een wilde staking bij Alitalia heeft gisteren en vanochtend tot grote chaos geleid op veel Italiaanse luchthavens. Een groep van 137 piloten en stewardessen besloot maandag om vijf uur ’s middags tot een 24-uursstaking en liet werkwillige vliegtuigbemanning niet passeren. Naar schatting 130 vluchten zijn uitgevallen en duizenden passagiers zijn gedupeerd. Sommigen hebben de nacht moeten doorbrengen op vliegvelden.

Deze keer is er onder de getroffenen geen begrip meer voor de acties: „Schaam jullie, het zou beter zijn als jullie failliet gingen”, luidde een veelgehoord commentaar van de woedende passagiers die niet waren gewaarschuwd. De politie moest worden ingezet om escalatie te voorkomen.

De stakers eisen een heropening van de onderhandelingen over de herstructurering van Alitalia. Officieel worden 3.650 werknemers ontslagen. Maar in werkelijkheid gaan veel meer banen verloren bij de fusie van Alitalia en Air One, geleid door een conglomeraat van Italiaanse industriëlen dat CAI heet. Er blijven 12.639 banen over, terwijl Alitalia nu 18.000 en Air One 3.000 werknemers heeft. De stakers eisen dat er minder ontslagen zullen vallen.

De vier grote landelijke vakbonden hebben de plannen echter al goedgekeurd, omdat volgens hen het enige alternatief een faillissement is. Ook de vijf kleinere categorale bonden, die het grootste deel van de piloten en stewards vertegenwoordigen, hebben hun leden gisteren afgeraden om onmiddellijk te gaan staken. Ze hebben voor de toekomst wel diverse stakingen aangekondigd als ze geen invloed krijgen op de manier waarop het bedrijf wordt geherstructureerd.

Vandaag of morgen zal de CAI bekendmaken wie de buitenlandse partner van het nieuwe Alitalia zal worden. Nog altijd maakt Air France-KLM de grootste kans, maar ook het Duitse Lufthansa is nog in de race.

De Europese Commissie heeft gisteren bepaald dat het overbruggingskrediet van 300 miljoen euro dat Alitalia heeft ontvangen, moet worden terugbetaald door het oude Alitalia en niet door CAI. Op 30 november moet het definitieve bedrijfsplan voor de doorstart van Alitalia klaar zijn.

    • Bas Mesters