Televisie Voorkeur

Het begint op te vallen als er in een film gerookt wordt, zozeer zijn we er blijkbaar al aan gewend geraakt dat de sigaret uit het publieke leven is verbannen. Het programma Cinemania brengt vanavond een ode aan de filmische kracht van de sigaret met o.m. fragmenten uit films als The Big Sleep, Casablanca, The Servant en de documentaire Joe Strummer: The future is unwritten (foto). Ned.3, 0.05-0.35u. scene uit de documentaire Joe Strummer: The Future Is Unwritten (2007) FOTO: BFI Joe Strummer roken sigaretten
Het begint op te vallen als er in een film gerookt wordt, zozeer zijn we er blijkbaar al aan gewend geraakt dat de sigaret uit het publieke leven is verbannen. Het programma Cinemania brengt vanavond een ode aan de filmische kracht van de sigaret met o.m. fragmenten uit films als The Big Sleep, Casablanca, The Servant en de documentaire Joe Strummer: The future is unwritten (foto). Ned.3, 0.05-0.35u. scene uit de documentaire Joe Strummer: The Future Is Unwritten (2007) FOTO: BFI Joe Strummer roken sigaretten BFI

actualiteiten

EénVandaag. Reportage rond de herdenking in België, Frankrijk en Engeland van het einde van de Eerste Wereldoorlog, vandaag 90 jaar geleden. De aandacht voor de Eerste Wereldoorlog groeit. Vooral verzamelaars en amateurs zoeken struinen de slagvelden rond af. Beroepsarcheologen spreken er schande van. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met historicus Cees Fasseur over zijn nieuwe boek Juliana & Bernard. Historicus Gerard Aalders reageert op de onthullingen daarin over de Greet Hofmans-affaire. Verder een reportage over uithuisplaatsing van kinderen bij echtscheidingen. Vaak wordt daarbij de wens van de kinderen genegeerd. En een vooruitblik op de gevolgen van het paddoverbod dat 1 december ingaat. Ned.2, 22.15-0.00u.

praatprogramma

Het elfde uur. Drie gasten bij Andries Knevel. Fractieleider Mark Rutte van de VVD over de vraag of crisismanager Wouter Bos niet buiten zijn boekje is gegaan bij zijn snelle acties om de banken te redden. Berthilde van der Zwaag komt vertellen over haar onderzoek naar Christusverschijningen. Leonie van Mierlo schreef het boek Uit verwachting, over de taboes rond het krijgen van een miskraam. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. De uitzending is helemaal gewijd aan de publicatie van het boek van historicus Cees Fasseur over Juliana en Bernhard. Cees Fasseur is te gast, evenals hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant, die na het overlijden van Bernard een onthullend interview met hem publiceerde. Derde gast is Elsbeth Etty die vooral zal ingaan op de betekenis die de onthullingen hebben voor koningin Beatrix. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

International terrorism since 1945. Vijfde aflevering van een zesdelige BBC-serie over naoorlogse Europese terreurgroepen. Vanavond over de extreemlinkse Baader Mainhof Groep, ook bekend als de Rote Armee Fraktion. De groep ontstond in het studentenmilieu van de jaren 60 en voerde strijd tegen de kapitalistische staat en ‘het systeem’. Bij de gewelddadige acties van leden van de groep vielen enkele tientallen slachtoffers. Het bekendste slachtoffer was de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer die in 1977 werd ontvoerd en vermoord. Canvas, 21.40-22.10u.

WO I: Vermist aan het front. Documentaire over identificatie via DNA-onderzoek van enkele gesneuvelde Australische soldaten uit WO I. Bij graafwerkzaamheden bij de West-Vlaamse plaats Zonnebeke ontdekt een aannemer de stoffelijke resten van vijf soldaten. Eén van de soldaten draagt het insigne van het Australische leger. Na historisch onderzoek wordt vastgesteld dat de vijf tijdens de slag van Passendale (1917) zijn gedood. Australië is bereid het onderzoek naar hun identiteit te financieren. Met de hulp van wetenschappers uit verschillende disciplines lukt het om twee van de soldaten een naam te geven. Canvas, 22.05-23.00u.

Warzone. Documentaire over het lot van zogenoemde ‘godenmeisjes’ of yogini in India. Overdag voeren zij genezingen uit, ’s nachts mogen alle mannen van het dorp de meisjes seksueel gebruiken. Warzone filmde in het dorpje Lingampalli, dat op het punt stond een 13-jarig meisje tot yogini in te wijden d.m.v. haar ontmaagding door de dorpsoudste. Ned.2, 23.25-0.05u.

Informatief

Bosch, Beuk & Haan. Drie kenners gaan op zoek naar mooie plekjes in Nederland, ieder met de eigen discipline als leidraad. Evelien Bosch kijkt rond in het historische vestingstadje Heusden. Kok Ramon Beuk maakt in de tuinen van Kasteel Heeswijk zijn variant van het Brabantse gerecht petozzi. En Nico Haan wandelt in natuurgebied De Vilt bij Boxmeer, waar de waterkwaliteit zo is verbeterd dat er weer ijsvogels zijn gesignaleerd. Ned.2, 19.50-20.25u.

Puberruil Xtra. Nieuwe reeks. De van omgeving ruilende pubers hebben dit keer niet alleen een heel verschillende achtergrond, maar komen ook uit verschillende landen. In afl. 1 ruilt Dhanalakshmi (15) uit een klein dorp in India voor vijf dagen met de zelfbewuste en vrijgevochten Valentina (17) uit Lelystad. Het gezin van Dhanalakshmi is arm, probeert met hulp van een microkrediet een bestaan op te bouwen met het maken van gelukspoppetjes. Valentina woont met haar vader, moeder en broer in Lelystad. Ze is in mei geslaagd voor de havo en zoekt nu uit of ze een muziekopleiding kan gaan doen. Ned.3, 20.30-21.00u.

amusement

Plat Préféré. Historisch-culinair programma waarin Jeroen Meus op een passende locatie het lievelingsgerecht bereidt van een overleden beroemdheid. Vanavond Louis de Funès, die dol was op schaal- en schelpdieren en in het bijzonder op ‘Tripes à la mode de Caen’. Canvas, 21.10-21.40u.

drama

Vuurzee. Twaalfdelige thrillerserie, herhaling uit 2005 als opmaat naar een nieuwe serie die in januari 2009 begint. In een badplaats aan de Nederlandse kust worden de bewoners opgeschrikt door de verdwijning van Yasmin, dochter van de eigenaars van een strandpaviljoen. Haar vriend Sander, zoon uit een bevriende familie, lijkt er iets mee te maken te hebben. Hierdoor komen de verhoudingen tussen de families op scherp te staan. Pijnlijke geheimen en oude conflicten duiken op. En al die tijd is de grote vraag: wat is er met Yasmin gebeurd? Met o.a. Lineke Rijxman, Ali Çifteci, Mark Rietman en Carine Crutzen. Ned.3, 23.15-0.05u.