Taartjes van pompoen

Voorgerecht voor 4 personen: Timbaaltjes1 kilo pompoen zout, boter 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas 2 eetlepels crème fraîche versgemalen peper, nootmuskaat 3 eieren (M), 1 eidooier Parmaham (4 - 8 plakken) Saus 2 deciliter (light) room kwart paddenstoelenbouillontablet 50 - 75 gram radicchio (of 100 gram cantharellen)1 theelepel maïzena

Tortino di zucca is een Italiaans herfstvoorgerecht met pompoen en radicchio. Schil de pompoen, haal pitten en draden weg en snijd het vruchtvlees in dobbelstenen. Kook die in water met zout in 20 minuten gaar, laat ze uitlekken en wat afkoelen. Pureer de blokjes pompoen met een mixer en laat de puree in een zeef opnieuw uitlekken. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren met de eidooier en crème fraiche in een kom los. Roer er de pompoenpuree, de kaas, zout, peper en nootmuskaat door.

Vet vier hittebestendige, liefst ronde kommetjes met boter in. Leg er 1 grote of 2 kleine plakken ham in. Laat de ham over de rand hangen. Schep de pompoenpuree in de kommen en sla de rand van de ham daarover als deksel terug. Afdekken met ingevet aluminiumfolie. Zet de vormpjes in een ovenschaal. Giet tot halverwege hun wand kokend water in de schaal. De pompoen wordt een eenpersoonstaartje in 40 minuten.

Saus: snijd de radicchio (in Nederland te koop als roodlof of rode sla) in piepkleine repen. Kook die in de room met het bouillontablet in ongeveer 10 minuten gaar (of bak cantharellen en voeg room toe). Roer de maïzena in een kopje glad met een eetlepel water en bind daarmee licht de saus. Op smaak brengen met zout en peper. Stort de taartjes op een bord. Schenk er de saus bij.

U kunt van pompoentaartjes ook een toetje maken, een soort flan. Kook en pureer de pompoen. Doe er crème fraîche bij en 3 tot 4 eetlepels Amaretto, plus 1 zakje vanillesuiker, zout , eieren en eventueel wat basterdsuiker. In de oven bakken tot het mengsel stevig is. Warm of koud serveren.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: linguine met zalm

    • Annelène van Eijndhoven