Spanjaard schipper op ?Ned 1?

Het enige Nederlandse zeilteam in de Volvo Ocean Race, Team Delta Lloyd, heeft de ervaren Spaanse oceaanzeiler Roberto Bérmudez de Castro gestrikt als schipper.

De 38-jarige zeiler neemt in Kaapstad het roer over van de Ierse eigenaar van de boot, Ger O’Rourke. De projectontwikkelaar keert terug naar zijn bedrijf in Ierland. Al voor de race vorige maand begon, was afgesproken dat hij het team alleen de eerste etappe zou leiden. De Nieuw-Zeelander Stu Wilson zou hem aanvankelijk vervangen, maar volgens Team Delta Lloyd is Bérmudez de Castro een betere schipper. „Wilson heeft hem zelf aangedragen”, aldus woordvoerder Yvo Janssen van Delta Lloyd. De Spanjaard, die ervaring heeft op de Olympische Spelen (Athene 2004) en in de America’s Cup, zeilde de Ocean Race al drie keer.

Voor de tweede etappe van Kaapstad naar het Indiase Cochin, vanaf zaterdag, komt ook de Nederlander Peter van Niekerk (36) aan boord. De zeiler van America’s Cup-houder Alinghi moest de eerste etappe overslaan wegens verplichtingen bij zijn Zwitserse werkgever. Van Niekerk, die tijdens de Whitbread Race van 1997-’98 zeilde voor Brunel Sunergy, wordt wachtleider op ‘Nederland 1’.