Rustiger en veel minder streberig

Hockeyer Floris Evers (25) mocht van oud-bondscoach Roelant Oltmans niet mee naar Peking. Even dacht hij aan stoppen, maar nu hoort hij weer bij de selectie.

Hij speelt nog niet perfect, maar toch is Floris Evers (25) weer geselecteerd voor het nationale hockeyteam. Ruim een maand voor de Olympische Spelen van Peking kreeg hij van toenmalig bondscoach Roelant Oltmans te horen dat hij niet bij de definitieve selectie zat. „Ik heb er even aan gedacht om helemaal te stoppen, maar ik ben hartstikke blij dat ik er nu weer bij zit”, zegt Evers in het nationale sportcentrum Papendal bij de eerste training van het Nederlands team onder leiding van de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel.

Evers was altijd de jongen met de grote mond. „Ik riep dat ik de beste hockeyer van de wereld ging worden. Zulke dingen zeg ik nu niet meer.” Hij is rustiger geworden en niet meer zo streberig als voorheen. „Voor de Spelen was ik er misschien wel te veel mee bezig dat ik erbij moest zitten. Nu maak ik me daar niet meer zo druk om. Ik wil gewoon hard trainen en plezier maken. Dat is het belangrijkste en ik zie wel waar dat uiteindelijk toe leidt.”

Toen de hockeyer, die vier jaar eerder in Athene de olympische zilveren medaille won en in 2007 Europees kampioen werd met het Nederlands team, te horen kreeg dat hij niet mee mocht naar Peking had hij het even moeilijk. Maar hij besloot direct om er toch een mooie zomer van te maken. „Ik kon drie weken op vakantie, geweldig. Ik zat al zes jaar bij de nationale selectie en dan kan je niet zomaar even drie weken vrij nemen.” Evers ging op vakantie naar Thailand en daarna als supporter en medepresentator van Mart Smeets naar Peking. Het supportersleven van wedstrijden bekijken en veel feesten beviel hem wel. „Mijn mooiste hockeyervaring was het zilver dat we wonnen op de Spelen van Athene. Maar supporter zijn in Peking komt zeker op de tweede plaats.”

Tijdens de eerste wedstrijd had Evers het toch moeilijk. „Ik had wel iets van: ‘shit, daar had ik ook moeten staan’.” Uiteindelijk eindigde Nederland teleurstellend op de vierde plaats. „Als ik erbij was geweest, had ik misschien het verschil kunnen maken. Maar het zou ook kunnen dat ze door mij al eerder hadden verloren. Ik weet het niet, maar het is ook niet meer van belang.”

Evers was stiekem opgelucht dat het team van Oltmans als vierde eindigde in Peking. „Het was natuurlijk niet zo dat ik bij de halve finale tegen Duitsland zat te duimen dat Nederland verloor, daar ken ik de jongens te goed voor. Maar het is een stuk makkelijker om een vierde plaats te moeten missen dan een gouden medaille.”

De hockeyer van Amsterdam koestert geen wrok tegen Oltmans. „Ik wist dat het kon gebeuren, ik was niet op mijn best. Natuurlijk vond ik het vervelend maar Oltmans en ik kunnen nog steeds prima door een deur. En uiteindelijk leer je meer van een teleurstelling dan van succes.”

De nieuwe bondscoach heeft al eerder met Evers gewerkt. „Ik ken Floris nog uit de tijd dat ik coach was van Jong Oranje”, zegt Van den Heuvel. „Hij stond toen boven de materie, had flair en stijl. Het was echt een toptalent.” Maar in de jaren daarna ging Evers niet vooruit. „Hij bleef op hetzelfde niveau hangen of presteerde zelfs minder.” Maar de afgelopen weken zag ik in competitiewedstrijden en tijdens de Euro Hockey League een beetje van de oude Floris terug. Hij speelt nog niet perfect maar ik zag weer die jongen met ambitie en gedrevenheid. Daarom heb ik hem geselecteerd.”

Evers en zijn teamgenoten mochten voor de eerste training het veld nog niet op. Ze werden getest op flexibiliteit, mobiliteit en atletisch vermogen. Maandag bij decentrale trainingen in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven krijgen de spelers de uitslagen van de tests. „Dit was als het ware het nulmoment”, zegt Van den Heuvel. „De tests nemen we meerdere keren af tot de Olympische Spelen van Londen in 2012. De spelers moeten natuurlijk steeds beter gaan presteren.”

Het trainingsprogramma, dat naar de het Europees kampioenschap in augustus en de Champions Trophy eind november toe werkt, ziet er voorlopig nog rustig uit. „Oltmans heeft afgelopen jaar veel met ze getraind. Dat is logisch in een olympisch jaar maar daar ga ik nu niet mee door. De jongens trainen al veel bij de clubs en het clubniveau is de afgelopen jaren flink gestegen, dus dat is voorlopig genoeg.” Tot januari hebben de hockeyers twee krachttrainingen per week: een begeleide decentrale training en een training die de spelers zelfstandig uitvoeren.

Vanaf januari wordt het trainingsprogramma intensiever. Dan wordt begonnen met de eerste veldtraining. Een week later gaat de selectie op trainingskamp naar Perth, waar de ploeg vier keer tegen Australië speelt.

    • Shari Kiljan