Rugbyen op een zadel

In Nederland wordt horseball nog niet erkend door paardenbond KNHS.

Maar afgaand op de reacties in het buitenland, is dat slechts een kwestie tijd.

Het hoofd van de vermoorde vijand werd in de Middeleeuwen als bal gebruikt bij een potje horseball. „Die mythe gaat, maar dat durf ik niet te bevestigen”, zegt Agnes Dalemans, trainster van het promotieteam horseball, lachend. „Ik weet wel dat er geiten werden geslacht om met hun koppen te kunnen spelen, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo.”

De trainster legt uit dat het spel vroeger een serieuze aangelegenheid was. „De spelers van het verliezende team moesten in veel gevallen hun paarden afstaan aan de winnaars.” Het moderne horseball is ongeveer twintig jaar geleden in Frankrijk ontstaan; een mengeling tussen basketbal en rugby, terwijl de deelnemers op een paard zitten.

Het is een wedstrijd tussen twee ploegen van zes spelers, vier van de zes spelers staan in het veld en er zijn twee vervangers. Een wedstrijd wordt gespeeld met een leren bal met zes handvaten. De bal moet in galop van de grond worden geraapt zonder dat de spelers daarbij hun voeten op de grond zetten. Voordat er gescoord mag worden, moeten minstens drie verschillende spelers van een ploeg de bal hebben gehad.

Uiteindelijk moet de bal in een soort basketbalring worden gegooid, die op drieënhalve meter boven de grond hangt. Om de bal van de tegenstander af te pakken, moeten de spelers hun paarden gebruiken om de tegenpartij te blokkeren. Toch is de sport niet gevaarlijk voor de paarden. „De paarden vinden het juist leuk, dat merken we aan het enthousiasme van de dieren”, zegt de trainster. Volgens Dalemans is de sport ook niet gevaarlijk voor de deelnemers. „Je kunt van een paard afvallen, maar dat kan bij alle paardensporten gebeuren, wij hebben tot nu toe in ieder geval geen ernstige ongelukken meegemaakt.”

Ook kinderen kunnen horseball spelen. Deelnemers van acht tot en met dertien jaar rijden op pony’s in plaats van op paarden. Maar je mag de sport alleen beoefenen als je goed kunt paardrijden; de deelnemers moeten in elk geval met losse handen kunnen stappen, draven en galopperen.

In Nederland wordt horseball nog niet erkend door paardenbond KNHS en is er nog geen competitie. Maar de KNHS heeft een werkgroep opgericht die de Nederlandse spelregels moet opstellen. De bond is van plan de discipline officieel te erkennen, maar kan nog niet zeggen wanneer dat zal zijn. Hoewel er nog geen wedstrijden worden gehouden, zijn er in Nederland volgens Dalemans ongeveer honderd mensen die deelnemen aan horseballtrainingen en meedoen aan demonstratiewedstrijden.

In andere landen wordt de sport al beoefend in competitieverband. De internationale overkoepelende paardensportfederatie FEI heeft de sport als volwaardige discipline erkend. Ook worden EK’s gehouden waaraan zeven landen meedoen: Duitsland, Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal. „In Frankrijk is de sport het meest populair. „Daar zijn ongeveer achthonderd teams”, aldus Dalemans.

Bekijk een horseballwedstrijd via nrcnext.nl/links

Dit is deel 2 uit een serie over minder bekende sporten.

    • Shari Kiljan