Rijkman Groenink weg bij Stedelijk

Rijkman Groenink treedt 1 januari 2009 terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De voormalige topman van ABN Amro heeft dit besluit ”om persoonlijke redenen” genomen, zo maakte het Stedelijk gisteren bekend. Groenink, die de Raad van Toezicht van het verzelfstandigde Stedelijk sinds 2005 leidde, speelde een belangrijke rol in de fondsenwerving voor de nieuwbouw en renovatie van het museum. ”Hij is een uitstekend bestuurder”, aldus Stedelijk-directeur Gijs van Tuyl. ”Hij heeft in een moeilijke fase van het Stedelijk geholpen het schip weer vlot te trekken.” Dankzij Groenink bestond er een nauwe band tussen ABN Amro en het Stedelijk. Na de overname van ABN Amro vorig jaar door het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, zorgde Groenink ervoor dat de kunstcollectie van de bank veilig werd ondergebracht in een stichting, met hemzelf als nieuwe voorzitter.