Polen danst, maar zonder Lech Walesa

Polen viert vandaag dat het negentig jaar geleden, na ruim een eeuw van de kaart te zijn verdwenen, de onafhankelijkheid herwon. President Lech Kaczynski heeft voor vanavond de Opera van Warschau afgehuurd en ongeveer achthonderd gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor een dansgala ter ere van de Poolse verjaardag.

Lech Walesa, het symbool van de vrije vakbond Solidariteit en de man die in de jaren tachtig het verzet tegen de communisten leidde, ex-president ook, is niet uitgenodigd. Kaczynski voelt zich beledigd door Walesa. De president en zijn tweelingbroer Jaroslaw waren ooit medewerkers van Walesa, begin jaren negentig, maar zijn nu tegenstanders.

De president krijgt in Polen veel kritiek op zijn beslissing om Walesa niet uit te nodigen. Minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zegt dat hij het gala wel zal bezoeken, maar met een ongemakkelijk gevoel. Eerste minister Donald Tusk zei uit protest thuis te blijven, net als heel wat andere ministers.

Kaczynski heeft sowieso te kampen met flink wat afzeggers. De Duitse bondskanselier Merkel was vanmiddag wel op de officiële viering, maar heeft afgezegd voor het dansfeest. Ook de Russische president Medvedev komt niet.

En Walesa? Die reageerde tegenover het persbureau AFP eerder laconiek. „Het is wel jammer, ik had graag eens met Maria, de vrouw van de president, gedanst.”