Overlast

Niet dat ik de euforie om zeep wil helpen, maar dit ontnuchterende statistiekje kan ik u niet onthouden: 69 procent van de zwarte kiezers in Californië, Arizona en Florida stemde vorige week niet alleen voor Obama, maar ook tegen het homohuwelijk. Inderdaad, de emancipatie van onze Afro-Amerikaanse medeburger gaat sneller dan gedacht. Nog geen dag bevrijd van het eigen slavernijverleden en nu al zelf succesvol onderdrukker van een minderheid. „John, do you take Pete to be your lawfully wedded husband?”

„No, we can’t.”

Ach ja, de mens. Geef je de één eindelijk stemrecht, pakt-ie de ander direct zijn gelijkwaardigheid af. Tot zover de verworvenheden uit de jaren zestig. Die zijn in Nederland ook al op hun retour. Het CDA wil nu alle coffeeshops sluiten. Niet een paar, nee, allemaal. Want: „Het gedoogbeleid heeft gefaald”, aldus fractievoorzitter Pieter van Geel. U hoort het goed: de fractie die vorige week nog voorstelde om kleine cafés uit te zonderen van het horecarookverbod, vindt gedogen nu een achterhaald principe. Consistentie is nooit een christelijke deugd geweest.

En toch volhouden dat het sluiten van coffeeshops niet ideologisch gemotiveerd is. Daar is Van Geel weer met het standaardrijtje: „Overlast.” „Criminaliteit.” „Drugstoerisme.” Maar niemand die kan uitleggen wat voor ‘overlast’ en ‘criminaliteit’ die ‘drugstoeristen’ dan precies veroorzaken. Ik zie onze blowende buren uit België en Duitsland in ieder geval nooit lallend de weg naar de hoeren vragen, zoals de EasyJet-Engelsen die zich hier ieder weekend volkomen legaal komen volgooien met alcohol. Uit eigen ervaring kan ik de logica daarachter bevestigen: als ik geblowd heb, vind ik het al te veel gevraagd om naar een andere zender te zappen, dus laat staan dat ik mezelf van de bank afkrijg voor, zeg, het jatten van een autoradio. Wel een keer geprobeerd tijdens een paddotrip trouwens, maar ook dat was geen succes: toen ik de radio er bijna uit had, smolt opeens het dashboard.

Nee, dat het CDA nu opeens met veel bombarie het gedoogbeleid passé verklaart, heeft niets met pragmatiek te maken. Het is gewoon weer een poging om te kunnen verbieden wat niet in hun wereldbeeld past. Christenen!

Het zijn soms net negers.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg