Overheid Letland nationaliseert de grote bank Parex

Warschau. Parex Banka, de op één na grootste bank van Letland, wordt door de Letse staat genationaliseerd. De aangekondigde overname moet het vertrouwen van klanten in de bank herstellen. Eind vorige week verloor Parex in enkele dagen 85 miljoen euro, toen klanten plotseling massaal hun tegoeden begonnen op te eisen. Het is het eerste grote slachtoffer van de wereldwijde kredietcrisis in het voormalige Oostblok. In buurlanden Estland en Litouwen is opgelucht gereageerd op de overname, omdat voor een domino-effect in de economisch kwetsbare regio werd gevreesd als de bank zou omvallen. De Baltische staten, die de afgelopen jaren dankzij gulle kredietverstrekking nog spectaculaire groeicijfers konden laten zien, gaan zwaar gebukt onder de bankencrisis. Onlangs werd bekend dat de Letse economie in het derde kwartaal met ruim 4 procent is gekrompen vergeleken met een jaar geleden.