Opgetild door het geloof

In Home (Farrar Strauss & Giroux, € 20,95), de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson, wordt de morele en religieuze zoektocht voortgezet, met op de achtergrond een door zijn blanke vader verstoten zwarte jongen, schrijft Jurgen Tiekstra. ‘In een kleine dertig jaar publiceerde de Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson maar drie romans. Tussen de eerste twee lag 24 jaar. Maar haar geringe productie staat in geen verhouding tot haar literaire status. Met haar debuut werd ze genomineerd voor de Pulitzer Prize, die ze met haar tweede roman Gilead in 2005 ook daadwerkelijk won. Met Home, het vervolg op Gilead, maakt Robinson deze maand kans op de prestigieuze National Book Award. [...] De twijfel tussen aardse zorg en hemelse zaligheid vormt de kern van Home.

Robinsons derde roman heeft niet de beeldende kracht van haar twee vorige boeken, en al helemaal niet de charmante ongeremdheid van haar debuut. Maar Home maakt indruk als een uiterst zorgvuldig geschreven morele vertelling, die laat zien hoe het geloof de één optilt en de ander in het nauw drijft. Uiteindelijk zijn die twee mijlenver van elkaar verwijderd.’