Obama neemt wat straatvechters mee

Zijn stafchef, zijn perschef en zijn topadviseur: veel van Obama’s medewerkers komen uit zijn eigen stad, Chicago.

Emanuel staat bekend om zijn confronterende stijl.

Rahm Emanuel. Foto AFP CHICAGO - NOVEMBER 07: Chief of Staff Rahm Emanuel listens as President-elect Barack Obama holds his first post-election press conference at the Hilton Hotel November 7, 2008 in Chicago, Illinois. The Press conference followed a meeting with his Transition Economic Advisory Board. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Hij houdt van het gevecht, ook het straatgevecht. In het verleden is hij er enkele malen prat op gegaan dat hij politieke tegenstanders in een envelop vis liet toesturen. Congreslid Rahm Emanuel uit Chicago wordt stafchef van het Witte Huis onder Barack Obama, en daarmee verantwoordelijk voor de presidentiële agenda en de verdeling van de taken onder Obama’s stafmedewerkers.

Emanuel is gepokt en gemazeld in Chicago, de stad van Obama. Zijn benoeming wordt gezien als politiek signaal aan de Republikeinen in het Congres. Hij staat bekend om zijn confronterende stijl en soms grove taalgebruik.

Emanuel past niet bij de ‘no drama’-stijl die Obama in zijn campagne van zijn medewerkers eiste. In de jaren negentig werkte hij bijna de volle acht jaar als adviseur van Bill Clinton op het Witte Huis. Clinton beschuldigde hem er destijds regelmatig van dat hij lekte naar de media om zijn zin te krijgen. En toen Hillary Clinton er in 1993 voor zorgde dat Emanuel ontslag kreeg, weigerde hij dat te accepteren omdat, zei hij, alleen de president zijn baan kon opzeggen. Later vertelde Emanuel dat hij toen al zeker wist dat Bill Clinton hem nooit zou ontslaan.

Als Democratisch campagneleider bij de Congresverkiezingen van 2006 was Emanuel verantwoordelijk voor het dramatische verlies van de Republikeinen. Hoewel Republikeinen zijn politiek gevoel bewonderen, hebben veel Congresleden slechte herinneringen aan zijn agressieve aanpak van destijds. Met Emanuel zou Obama een signaal geven dat hij bereid is gevecht te leveren als Republikeinen daarop uit zijn.

Naast Emanuel haalt Obama nog enkele medewerkers naar het Witte Huis die geschoold zijn in het harde milieu van politiek Chicago. Zijn woordvoerder Robert Gibbs wordt de nieuwe perschef. Campagnestrateeg David Axelrod (de man van de slogan ‘Yes we can’) treedt aan als topadviseur. Zijn rol is vergelijkbaar met die van Karl Rove onder George W. Bush. Axelrod en Emanuel zijn boezemvrienden.

Het hoofd van het team dat Obama helpt tot de inauguratie op 20 januari is John Podesta, die de stafchef van Bill Clinton is geweest. Ook hij komt uit Chicago, maar hij kent Obama minder goed en steunde tijdens de voorverkiezingen Hillary Clinton. Toen zij verloor stapte Podesta over naar het kamp van Obama en sindsdien werkt hij achter de schermen aan het samenstellen van wat de regering-Obama moet worden.

In Obama’s team van adviseurs zitten verder onder anderen mega-investeerder Warren Buffett, bestuursvoorzitter Eric Schmidt van Google en Paul Volcker, voorzitter van het stelsel van centrale banken onder Ronald Reagan.

    • Tom-Jan Meeus