Nederland wil het commando voeren bij EU-missie Somalië

Brussel. Nederland is bereid vanaf volgend jaar augustus het commando te voeren over de EU-missie Atalanta voor de kust van Somalië. Het vlootverband - de eerste maritieme EU-missie ooit - zal vanaf december helpen bij de bestrijding van piraten voor de kust van Somalië. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de EU-lidstaten hebben gisteren in Brussel over de missie gesproken. In Nederland moet het kabinet er nog een knoop over door hakken, aldus minister Eimert van Middelkoop (Defensie) na afloop van het overleg. Van Middelkoop wil het luchtverdedigings- en commandofregat hr.ms. Evertsen aanbieden. De Nederlandse commandeur Bindt zou de missie vanaf de Evertsen kunnen leiden. De Evertsen heeft al eerder gepatrouilleerd in de Golf van Aden voor de kust van Somalië. Sinds vorige maand vaart daar namens Nederland het fregat hr. ms. De Ruyter, in het kader van een missie van de Verenigde Naties om voedseltransporten over zee te beschermen. De EU-missie zal naar verwachting bestaan uit vijf tot tien schepen. Ook zullen er patrouillevliegtuigen worden ingezet.