Mannenhersenen reageren sterk op minachting

De hersenen van mannen reageren sterker op gezichten die minachting uitdrukken dan de hersenen van vrouwen. Die reageren sterker op gezichten die afkeer of walging uitdrukken dan mannenhersenen. Dat blijkt uit onderzoek van een Groningse en een Utrechtse wetenschapper, gepubliceerd in het online tijdschrift PLos One (5 november). Het was al bekend dat vrouwen meer hersenactiviteit vertonen dan mannen als ze iets vies zien. Dat is dus ook zo als ze het gezicht zien van iemand anders die iets vies ziet. Dat mannen sterker dan vrouwen reageren op minachtende gezichten is nieuw. Waarschijnlijk zijn mannen in het algemeen gevoeliger voor sociale hiërarchie. Of een man of een vrouw minachtend keek, maakte hun niet uit. Vrouwen vertoonden wél meer hersenactiviteit bij een minachtend gezicht van een man.