Kwart beurswaarde van GM verdampt

De zorgen over de mogelijke ondergang van ’s werelds grootste autofabrikant nemen toe. De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) zit in acute geldnood en zag de beurskoers gisteren met een kwart inzakken.

Analisten stelden de waardering van de aandelen van GM gisterochtend opnieuw naar beneden bij. Hierdoor bereikte de waarde van het aandeel van GM het laagste punt sinds 1946. Het bedrijf zegt financiële bijstand van de overheid nodig te hebben om te overleven. Volgens analisten is het mogelijk dat GM failliet gaat.

Vorige week maakte GM bekend 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) verlies te hebben geleden in het vorige kwartaal. GM gaf toe dat het zonder hulp van de overheid nog vóór de zomer failliet gaat. De producent geeft per maand naar schatting 2,3 miljard dollar meer uit dan er binnenkomt.

De fabrikant wil 5 miljard dollar aan extra kostenbesparingen doorvoeren om genoeg geld te hebben om de komende maanden te overleven. Het bedrijf heeft daarvoor een nieuwe ontslagronde van 3.600 werknemers aangekondigd. Bovendien heeft de fabrikant zijn plannen om de productie uit te breiden stopgezet. De gesprekken met Chrysler over een eventuele fusie zijn gestaakt.

De druk op politici in Washington om zo snel mogelijk hulp te verlenen aan de autobranche is door de gebeurtenissen verder toegenomen. Democraten hebben zich uitgesproken voor een noodfonds voor de autofabrikanten. Het Congres zegde in oktober al 25 miljard aan leningen toe voor de producenten. Dit geld zou uit het noodfonds van 700 miljard dollar moeten komen. Tot nu toe wilde de regering de leningen niet betalen uit dit voor de financiële sector bestemde noodfonds.

De aan de autobranche toegezegde 25 miljard dollar kwam oorspronkelijk uit het budget van het ministerie voor Energie en was bestemd voor investeringen van de autobranche in milieuvriendelijkere auto’s. Het wordt echter steeds duidelijker dat de autobranche niet de tijd heeft die het kost om aan de voorwaarden voor deze leningen te voldoen.