Kun je borstvoeding geven met siliconenborsten?

Het jongere zusje van Sara van Manen uit Assen kreeg tot voor kort borstvoeding. Toen Sara op internet iets las over Pamela Anderson, dacht ze: kun je wel borstvoeding geven met implantaten?

Ja, zegt Irene Mathijssen, plastisch chirurg in het Erasmus MC en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. „De implantaten brengen we meestal op de borstspier en onder de melkklier in. De functies in de borst blijven intact. Hoe extreem de vergroting is, maakt niet uit; van belang is wat er aan eigen melkklierweefsel aanwezig is.”

In Nederland hebben zo’n 300.000 vrouwen siliconenimplantaten. Het meest gangbaar is het geltype. Deze ‘pudding’ kan niet lekken, in tegenstelling tot implantaten met vloeibare inhoud. De inbreng gebeurt meestal via de plooi onderaan de borst. „Dat is het handigst”, vertelt Mathijssen. „Via de oksel kan ook, maar daar kun je moeilijker bij. En via de tepel is het risicovoller, omdat de uitgangen van de melkklier uitkomen in de tepel.”

Borstverkleining kan meer problemen geven met borstvoeding, zegt Mathijssen. Bij verkleining moet de tepel vaak omhoog worden verplaatst. „Je moet de tepel deels losmaken van de onderliggende klier waardoor borstvoeding soms niet lukt.”

Volgens onderzoek uit 2007 verschilt het siliconengehalte in borstvoeding van vrouwen mét implantaten niet veel van dat van vrouwen zonder implantaten. Toch ziet plastisch chirurg Rita Kappel risico’s. Een gelimplantaat lekt niet, maar kan wel minuscule deeltjes ‘uitzweten’. „De effecten daarvan zijn onbekend.”

Ook Jan Willem Cohen Tervaert, hoofd van de afdeling Immunologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, heeft zijn twijfels. Bij sommige van zijn patiënten lijken implantaten het immuunsysteem aan te tasten, zegt hij. „De American Academy of Pediatrics zegt ook niet dat het goed is om borstvoeding te geven met implantaten, maar dat zij geen reden ziet om het niet te doen.”

Blijkbaar zag Pamela Anderson geen bezwaren – zij staat vaak in lijstjes van famous breastfeeding mothers.

    • Marleen Luijt