Internet Weblog van de dag

IJslandse kronen Icelandic Krona are arranged for a photograph in Reykjavik, Iceland, on Tuesday, Oct. 7, 2008. Rejected by its Western allies, Iceland yesterday said it was in talks to borrow 4 billion euros ($5.4 billion) from Russia to shore up its financial system. Photographer: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Het verdriet van IJsland. Het weblog Wereld signaleert interessante artikelen uit buitenlandse kranten. Bijvoorbeeld over de ineenstorting van IJsland:

‘Geen enkel land is in vredestijd zo snel en zo vreselijk ingestort, zegt een Britse econoom, die geciteerd wordt in een artikel over IJsland in de Herald Tribune.

In 2007 was IJsland volgens de VN qua levensverwachting, inkomen en opleidingsniveau nog het beste land ter wereld om in te leven. Nu weten de meeste buitenlanders niet hoe snel ze weg moeten komen en zien de IJslanders hun munt, hun spaargeld, hun banen en de reputatie van hun land verdampen. Het stuk tekende citaten van IJslanders op: „It feels like you’ve been put in a prison, and you don’t know what you did wrong.” En: „Years ago, I would say that I was Icelandic and people might say ‘Oh, where's that?’ But now there’s this image of us being overspenders – thieves.”

En de buitenlandse spaarders bij IJslandse banken? Jammer, maar waarom zouden wij als belastingbetaler daarvoor moeten opdraaien, zegt de 49-jarige IJslandse secretaresse Katrin Runolfsdottir, die haar baan al is kwijtgeraakt. „We didn’t ask anyone to put their money in the banks. These are private companies and private banks, and they went abroad and did business there.”’

Lees het hele artikel in de Herald via nrc.nl/wereld