Hooikoorts te genezen met drie prikken

Drie injecties in de lymfeklieren genezen hooikoorts even goed als een bestaande behandeling waarbij jarenlang onderhuids stuifmeelextract wordt ingespoten, volgens Spaanse en Zwitserse onderzoekers.

Bij de bestaande ‘desensibilisatietherapie’ spuit de arts een extract van stuifmeelkorrels (pollen) onder de huid van de patiënt. De dosis is eerst heel klein en wordt in de loop van maanden opgevoerd, waardoor het immuunsysteem van de patiënt went aan de pollen. Hooikoorts is een overdreven reactie van het afweersysteem op deze pollen, met vaak tranen, snot, rode ogen, niezen en jeuk als gevolg. Meestal ontstaat hooikoorts tussen het 15de en 25ste levensjaar en verdwijnt de aandoening vanzelf voor het 55ste levensjaar.

Hoewel de nieuwe methode werkt, kiezen maar weinig patiënten voor de onderhuidse behandelwijze, die al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw bestaat. Mensen die zich laten desensibiliseren, moeten drie tot vijf jaar lang dertig tot zeventig keer naar de dokter voor een pollenprik. Kort na iedere prik is er een kans van 30 procent op allergische bijwerkingen, die soms ernstig zijn. Daarom moet de patiënt na elke behandeling een uur ter observatie in de kliniek blijven. Er zijn sinds een jaar ook pillen voor desensibilisatie. Die werken redelijk, maar tegen één grassoort. De meeste hooikoortspatiënten bestrijden hun symptomen alleen door het slikken van antihistaminica.

Bij de nieuwe methode wordt het pollenextract in de lymfeklieren in de lies ingespoten. De lymfeklieren programmeren witte bloedcellen, die een grote rol spelen bij het in gang zetten van afweerreacties. Dat dit goed werkt, was al bekend, maar niet eerder was deze methode direct met de onderhuidse behandeling vergeleken. Uit de studie, deze week online in het tijdschrift PNAS, bleek dat het inspuiten van het allergeenextract in de lymfeklieren voor een even grote afname van symptomen zorgde. De behandeling was bovendien vrijwel pijnloos en er traden veel minder allergische bijwerkingen op. De onderhuidse methode gaf gemiddeld pas na een jaar resultaat, de nieuwe al na vier maanden. Waarschijnlijk zijn injecties via de lymfeklieren ook tegen verschillende andere allergieën effectief.