Het 'succes' in Irak bekeken uit Washington

Hoe Washington de Amerikaanse strategie in Irak voorbereidde beschreef Bob Woodward in The War Within (Simon & S., € 25,–). ‘De surge, het sturen van 30.000 extra Amerikaanse soldaten naar Irak in 2007, is het onderwerp van het boeiende boek van journalist Bob Woodward. De titel is veelzeggend: Woodward concentreert zich niet op het oorlogstheater in Irak, maar op de mannen en vrouwen in Washington die de gewijzigde strategie in Irak voorbereidden en uitvoerden. Het is een adembenemend verhaal, met helden als generaal buiten dienst Jack Keane en veiligheidsadviseur Stephen Hadley, en ‘slachtoffers’ als oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld en de voormalige bevelhebber van Irak, generaal George Casey. [...] De interessantste persoon in het boek is Jack Keane. Deze gepensioneerde generaal en adviseur van het ministerie van Defensie oefende een buitensporig grote invloed uit. Op 3 april 2008 kijkt Keane in een gesprek met vicepresident Dick Cheney tevreden terug op zijn activiteiten. De oorlog in Irak, zegt hij, kan militair niet meer worden verloren. Een politieke nederlaag is volgens hem nog wél mogelijk, „als onze leiders in Washington” de troepen „voortijdig” willen terugtrekken’, schrijft Menno de Galan.